Oko

Jak uplést velikonoční pomlázku

Upletení velikonoční pomlázky trvá asi deset minut. To je méně času, než kdybyste si pomlázku šli koupit na tržiště. Rádi byste si ji upletli a nevíte jak na to? Jak uplést velikonoční pomlázku se dozvíte v tomto článku.

Velikonoční pomlázku pleteme z čerstvě nařezaných vrbových proutků. Ideální jsou proutky z vrby košíkářské. Použít se dají i jednoleté proutky jakékoliv jiné vrby.

Jak uplést velikonoční pomlázku

Začneme tím, že si vybereme osm přibližně silných rovných proutků. Položíme je vedle sebe tak, aby jejich špičky byly u sebe. Asi pět centimetrů od špiček proutky pevně a raději vícenásobně omotáme a svážeme k sobě provázkem. Poté na silnějším konci všechny proutky zakrátíme na stejnou délku.

Ideální je využít pomocníka, který bude držet konec vznikající pomlázky na straně svázené provázkem, pokud ne, budete to muset zvládnout sami. Poté si proutky rozdělte do každé ruky po čtyřech a držte je pěkně naplocho v ruce jeden vedle druhého, ať se vám nepopletou v pořadí. Vezměte první krajní proutek zleva, jste-li pravičáci, vezměte první krajní proutek zprava. Krajní proutek zprava se shora zastrčí doprostřed mezi proutky na levé straně a spodem se vrátí na pravou stranu, ale už ne na kraj, nýbrž zůstane na pravé straně na posledním místě, neboli první odprostřed, chcete-li. Nyní opět první zleva se horem přehne mezi proutky na pravé straně a vrátí se na svou stranu, a opět se zařadí na konec řady na vnitřní stranu proutků na poslední místo, ale tentokrát na levé straně. A nyní opět krajní zprava doprostřed mezi proutky na levé straně a zase zpět na vnitřní stranu. A takto pokračujeme. Příliš neutahujeme, aby se proutky nelámaly. Takto pokračuje stále dál, až pomlázku dopleteme na konec.

Pro dopletení konce, pomocí kterého budete pomlázku držet, je třeba podélně rozříznout jeden proutek napolovic. Poté se jeden jeho konec zastrčí mezi proutky, které budou tvořit podklad zakončení pomlázky tak, aby se nevytáhl. Nyní ho začneme omotávat tak, aby byl jeden závit vedle druhého. Protože jeden proutek na rukojeť nestačí, zastrčí se zas jeho konec, tak aby pevně držel a pokračuje se s omotáváním druhou polovinou rozříznutého proutku. Když dojdete nakonec, opět zastrčíte jeho konec, aby se jednotlivé závity nemohly rozmotávat. Pomlázka je hotova.

Poté už stačí jen pomlázku vyzdobit.


Další články

Řeka Mekong je ve své deltě obilnicí Vietnamu.
Ořechový olej nachází široké uplatnění ve studené kuchyni.
Šalvěj lékařská roste ve středozemské jižní Evropě.
Špička obecná náleží do řádu hub lupenatých.
Zdravé jídlo aneb jezte lépe, abyste žili lépe..
Veganství a vegetariánství, co k němu lidi vede.
Pampeliškový med je chutný a zdravý, je to slaďoučká, voňavá a zdravá pochoutka.
Kdy vzniklo první auto, odpověď není jednoznačná.
Klanopraška čínská má výrazně povzbuzující účinky.
Vrba bylinná roste i na našich horách.
Obří hrnce jsou okrouhlé prohlubně ve velkých balvanech.
Ovoce liči pochází z jižních oblastí Číny.
Cookovy ostrovy jsou ráj květin a exotiky
Tradiční čínská medicína spočívá v harmonizování organismu.
Majoránka zahradní se pěstuje jako léčivá a aromatická bylina.
Ženšen je elixír zdraví tradiční asijské medicíny.
Rakytník řešetlákový

Jak uplést velikonoční pomlázku.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů