Oko

Červená řepa v kuchyni

Červená řepa.

Mnozí lidé si při zmínce o červené řepě vzpomene na její ve sladkokyselém nálevu nakládanou variantu, která nás provázela školním věkem, kdy zpestřovala mdlou stravu ve školních jídelnách. Přitom v gastronomii představuje jeden z nejzajímavějších druhů zeleniny.

Doslova magickou kombinaci tvoří například s kozím sýrem. Nakrájená na tenoučké plátky se zase v řadě restaurací objevuje jako vegetariánská varianta carpaccia, tedy lahůdky, jejíž základ tvoří téměř průsvitné plátky syrového masa. Ideální je prakticky pro všechny druhy tepelné úpravy, tudíž ji lze grilovat, vařit, péct nebo třeba jen syrovou nastrouhat do salátů. Pro vaření řepy však platí jedno zásadní pravidlo. Loupat by se měla vždy až tepelně zpracovaná, jinak ztrácí chuť a dokonce i barvu. Odborníci ji často doporučují jako doplněk stravy pro prevenci nádorů. Jako vítaná vzpruha pro oslabené tělo funguje také v průběhu chemoterapíí. Pro vysoký obsah přírodního cukru by to s její konzumací naopak neměli přehánět diabetici.

Recepty při jejichž přípravě se používá červená řepa:
Pravý ruský boršč chutíme citronovou šťávou.
Vegetariánský polský boršč podáváme ozdobený lžicí zakysané smetany.
Řepný čokoládový koláč pečeme asi 25 minut.
Pečená plněná řepa zapékáme asi 20 minut při teplotě 200 °C.
Červená řepa pečená v alobalu zakápnutá olejem.
Červená řepa s olivami a pohankou je ozdobená zelenou petrželkou a černým sezamem.
Červená řepa s kysaným zelím je připravená jako zeleninový salát.
Červená řepa s ořechy podáváme vychlazenou.
Červená řepa na sladko jako salát.
Červená řepa na sladko s jablkem, mrkví a datlemi nastrouháme a promícháme.
Červená řepa se zakysanou smetanou kterou nechte nakonec cca 10 minut odstát v chladu.
Salát z červené řepy můžeme i zavařit.
Salát z červenou řepou a sýrem ke kterému přidáme cherry rajčátka.
Bramborový salát s červenou řepou ozdobíme zelenou petrželkou a vařenými vejci.
Pečená zelenina s červenou řepou, podáváme ji jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.
Smoothie s červenou řepou rozmixujeme.
Boršč s červenou řepou dozdobíme kopečkem kysané smetany.
Marinovaný losos v červené řepě chutná s klínky citronu, snítkami kopru, několika kapkami olivového oleje, creme fraîche a pečivem.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů