Oko

Lékořice

Lékořice byla již v dobách našich předků oblíbeným léčivým prostředkem. Dnes je populární zejména v podobě cukrářských pochoutek, avšak současně znovu stoupá i zájem o využití jejích léčivých účinků.

Lékořice
Kořeny rostliny s botanickým názvem lékořice lysá

Surovinou pro získávání aromatické tmavě hnědé hmoty připomínající gumu jsou nenápadné tenké kořeny rostliny s botanickým názvem lékořice lysá (Glycyrrhiza glabra), která je známá také pod označením sladké dřevo. Patří do čeledi bobovitých a daří se jí především v suchých oblastech Středomoří, ve střední Asii, v Jižní Americe a na vyhřátých písčitých půdách východní Evropy. Podzemní části obsahují glycyrrhizin, který je padesátkrát až stokrát sladší než řepný cukr. Sladká chuť stojí také za řeckým názvem celé rostliny Glycyrrhiza (glykyl - sladký, rhiza - kořen), z něhož počeštěním vznikl i český název lékořice.

Účinky lékořice

Lékořicový extrakt podporuje trávení, má zklidňující účinek při potížích žaludku a průdušek (rozpouští hleny) a pomáhá i při léčbě žaludečních vředů. Má mírně protizánětlivé účinky a uvolňuje křeče. Ve staré Indii byla šťáva z lékořice používána jako nápoj lásky, v Číně jí byly připisovány omlazující účinky. Staří Římané užívali lékořici při nachlazení. Také dnes můžeme v podobném případě užívat lékořicové pastilky nebo čaj. Lékořice je oblíbená i jako osvěžující prostředek, nadměrné dávky však mohou zvyšovat krevní tlak a vyvolávat bolesti hlavy.

Z jižní Itálie byla již v patnáctém století exportována zpracovaná lékořice do Francie a do Anglie. Když ji v osmnáctém století začaly v lékařském použití vytlačovat jiné prostředky, přeorientovali se výrobci na produkci lékořicových pochutin. V období největšího rozkvětu bylo jen na Sicílii a v Kalábrii osmdesát lékořicových manufaktur. Dnes jich v celé Itálii zbylo jen několik posledních a pouze některé zpracovávají surovinu z vlastní produkce. Ostatní dovážejí tekutý extrakt z Turecka, z Íránu nebo z Číny.

Zpracování lékořice

Jedním z tradičních výrobců lékořice je kalábrijská firma Amarelli, jejíž kořeny sahají až do patnáctého století. Na denní produkci 400 kilogramů lékořice spotřebuje rodinná firma dvě tuny sladkého dřeva, které dodávají čtyři smluvní obchodníci z blízkého okolí. Lékořice zde roste často divoce jako plevel na polích a neobdělávaných plochách. Stačí jen vyrýt pluhem širokou brázdu, sesbírat kořeny, svázat je do otepí a připravit k odvozu. Samotná rostlina není vysoká, ale její kořeny dosahují do několikametrové hloubky. Podle lidové tradice prorůstají až do samotného pekla.

Očištěné kořeny lékořice se při zpracování nejprve rozdrtí v řezačce a poté se plní do velkých kovových nádrží. V nich se pomocí horké páry získává tekutý extrakt. Po několika dnech se nahnědlá šťáva stáčí do kotlů, ve kterých se za stálého míchání dvanáct hodin vaří. Když získá konzistenci husté kaše, je připravena k odběru a závěrečnému zpracování. Po zchladnutí se z ní vykrajují pastilky, tyčinky, figurky zvířátek nebo se tvaruje do nejrůznějších geometrických tvarů. Některé výrobky se upravují přidáním menších množství cukru, máty, anýzu nebo přírodní pryskyřice a prodávají se pod obchodními názvy spezzata, chicchi, favette nebo assabesi.

V Kalábrii lze narazit na lékořicové přísady doslova na každém kroku. Omáčky zjemnělé lékořicovým práškem, sušenky a sladké pečivo s lékořicí, zmrzlina s lékořicí, nejrůznější dezerty, ale také čokoláda, těstoviny, likéry, nugát, sladkosti a dokonce i lékořicový šampon.

Lékořicové produkty velkých koncernů často obsahují pouze velmi malé procento skutečné lékořice. Zbytek tvoří cukr, mouka, želatina a aromatické látky. Dokonce i pravá lékořice prodávaná v lékárnách může obsahovat četné přidané látky. Italové však dávají přednost černým pochoutkám z co možná nejčistšího extraktu. V některých restauracích se lékořice podává po jídle pro dobré zažívání. Velkými milovníky lékořice jsou také Nizozemci a Dánové.


Další články

Javorový sirup pochází z kanadských lesů.
Med je sladidlo, které lidé používají již odpradávna.
Pamukkale Turecko je turisticky atraktivní lokalita.
Tlak je fyzikální veličina, která nás provází doslova na každém kroku.
Čaj je kulturní nápoj s dlouhou historií.
Korejský ženšen

Vlajky Jižní Amerika v grafické prezentaci.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů