Oko

Zásadité potraviny aneb jak nebýt kyselí

Když jsme překyselení, zbytečně se otevíráme nemocem a předčasně stárneme.

Necítíme je ani nevidíme - kyseliny a zásady. A přece. Z velké části určují, zda se budeme cítit skvěle, nebo naopak mizerně a unaveně. Přesněji, závisí to na jejich poměru v našem těle. A ten u většiny z nás nesedí, kyseliny mají mnohdy navrch. Jak nastartovat změnu k lepšímu? Jídlem.

Vysoký nadbytek kyselin v těle poznáte poměrně snadno. Jste přetažení, stále unavení, bez energie. Pomalu a nedostatečně se uzdravujete, neustále vás provází silné napětí ve svalech, bolesti hlavy a zad. Pokožka má sklon k ekzémům, nos a oči máte podrážděné a stále silněji vás sužují bolesti, které nemůžete přesně určit. Trpíte zácpami nebo průjmy, plísňovými onemocněními, máte deprese a psychické poruchy (podrážděnost, agresivita, stavy beznaděje). Objevuje se zapomětlivost, roztržitost, nedostatek radosti ze života. Trápí nás "těžké" nebo studené nohy a ruce, bolesti ve svalech, jste citliví na chlad a náchylní k infekčním onemocněním. Po delší době vám hrozí velmi vážná onemocnění, včetně nádorových. Přitom stačí málo - změnit jídelníček.

Zásadité potraviny

Banány
Banány patří mezi zásadité potraviny.

Česnek je skutečný zázrak.
Citron a limetka se řadí k nejvíce zásaditým potravinám.
Kapie a kayenský pepř jsou silně alkalizující potraviny.
Med obsahuje celou paletu pro zdraví důležitých a prospěšných látek.
Zásadité ovoce - banán, rozinky, sušené datle, fíky, jablka, grepy, mango, avokádo, mandle a další druhy.
Voda je důležitá pro přirozenou tvorbu kyslíku v lidském těle. Buďte proto stále dostatečně zavodnění, pijte ji, ale jen po malých doušcích po celý den.
Celozrnné obiloviny hrají svoji roli při udržení rovnováhy v těle.
Kořenová zelenina má vysoký obsah minerálů a nemůžete se jí přejíst. Zvlášť vhodné jsou ředkvičky, ředkev (černá, červená nebo bílá), řepa, mrkev, tuřín, křen a dýně. Uvaříte ji nad párou za pouhých 15 až 20 minut. Příjemným bonusem je to, že kořenová zelenina dobře zasytí.
Brukvovitá zelenina mezi kterou patří brokolice, zelí, květák nebo růžičková kapusta chutná například s malým množstvím domácí omáčky pesto.
Určitě nezapomínejte na listovou zeleninu. Špenát, kapusta, mangold nebo listy tuřínu obsahují spoustu vitaminu K a kyseliny listové, špenát je plný vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny, které pomáhají zlepšit trávení.


Další články

Pampeliškový med je zdravý a chutný, slaďoučká a zdravá pochoutka.
Kyselina kaprylová se vyskytuje v kokosovém ořechu.
Muzeum počítačů se nachází v Kalifornii.
Ženšen je elixír zdraví tradiční asijské medicíny.
Šalvěj lékařská roste v jižní Evropě.
Pálení žáhy neznamená překyselení organismu, je způsobeno stoupáním žaludeční kyseliny.
Potraviny a zdravá výživa která neznamená jen vyloučit z jídelníčku tučné hamburgery.
Zemské tektonické desky tvoří povrch planety.
Silně kyselinotvorné potraviny snižují pH těla.
Pavouk tarantule nahání lidem přemrštěnou hrůzu. Osm set druhů tarantulí je rozptýleno po všech světadílech.
Cookovy ostrovy jsou ráj květin a exotiky.
Pasivní nízkoenergetické domy v ČR.
Příznaky překyselení organismu, což je stav nerovnováhy mezi kyselými a zásaditými elementy.
Co přitahuje komáry, jsou to tmavé barvy?
Tropický deštný prales se vyznačuje největší biodiverzitou na souši.
Kambrijská exploze života aneb evoluční velký třesk.
Chinovník lékařský dorůstá výšky až kolem 20 metrů.
Jak na blechy u psa a kočky, jak zvířata zbavit cizopasníků.
Kolumbovo vejce tento výraz se používá dodnes.
Překyselení organismu a rakovina k jejímuž vzniku může přispět.
Soužití psů a koček je možné.
Zásaditost organismu který lépe funguje, pokud je lehce zásaditý.
Klíšťová encefalitida probíhá ve dvou fázích.
Citron pomáhá při odkyselení organismu, šťáva z citronu působí zásadotvorně.
Bakterie E. coli

Zásadité potraviny aneb jak nebýt kyselí.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů