Na přípravu jídla americké brambory budeme potřebovat:
Množství na 4 porce: 1 kg brambor, olej, sladká mletá paprika (můžeme přidat i trochu papriky pálivé), sůl
Postup přípravy: Brambory omyjeme, nakrájíme na kousky rozumné velikosti (neloupeme), trochu osušíme a vložíme do pekáče. Polijem olejem, posypeme mletou paprikou, osolíme a dáme péci do středně vyhřáté trouby, ve které brambory pečeme 50-60 minut.
Během pečení brambory občas obracíme, případně zmírníme teplotu, aby paprika nezhořkla. Barva brambor by měla být zlato-světle hnědá, brambory by měly být uvnitř měkké a na povrchu křupavé.
Americké brambory podáváme s tatarskou nebo jinou vhodnou studenou omáčkou jako přílohu nebo i samotné.
Další články
Gratinované brambory s kuřecím masem se dopečou odkryté, aby získaly zlatavou kůrku.
Gratinované brambory se smetanou pečeme 50 minut.
Polévka zelňačka se zakysanou smetanou a na kostky nakrájenými brambory.
Polévka bramboračka s hlívou ústřičnou se posype zelenou petrželkou.
Uvařené americké fazole dochutíme kečupem.
Gratinované brambory s cuketou pečeme 40-45 minut při teplotě 180 °C.
Americké lívance se krájí všechny najednou.
Bramborový salát s houbami se hodí i jako příloha k jídlům.
15 minut povařená cuketová omáčka s kuřecím masem, do které přídáme bazalku.
Na tenké plátky nakrájené gratinované brambory se nakonec 45 minut zapečou, aby změkly.
Slané palačinky se špenátem přeložíme na poloviny.
Brambory se pěstují v téměř všech zemích světa.
Gratinované brambory s brokolicí upečeme na teplotu 150°C do zlatova.
Nastrouhaná červená řepa se zakysanou smetanou se nakonec důkladně promíchá.
Americké brambory naplní jídelní stůl radostí z vyvážené palety pestrých chutí a rozmanitých vůní.