Datlovníky se pěstují pouze v suchých a teplých oblastech se zdroji vody, jako jsou oázy. Celosvětová produkce datlí je 5 milionů tun ročně. Většina úrody na Blízkém východě a v severní Africe je určena pro vnitřní trh každé země a jenom 5 % se vyváží. Egypt, který je po Iránu druhým největším světovým producentem, sklidí každý rok více než 800 000 tun datlí, které se spotřebují na vnitřním trhu. Roční spotřeba na osobu je 10 kg datlí obvykle tradičním způsobem konzervovaných. Čerstvě sklizené datle, podle odrůdy buď žluté nebo červené, se suší na slunci chráněné proti větru plotem z hlíny a větví a pomalu hnědnou. Posléze jsou skladovány v koších z palmových listů. Ačkoli většina datlí jde přímo na stůl, vyrábějí se z části z nich manuálně nebo průmyslově další produkty (včetně sirupu, mouky, těsta, octu, cukru a pečiva).
Další články
Jezero Magadi v Keni.
Plovoucí ledovec vyčnívá pouze malou částí nad hladinu.
Písečné duny v Čechách a na Moravě najdeme u Vlkova.
Mořské řasy představují potenciální zásobu potravin.
Žofínský prales je nejstarší přírodní rezervace u nás.
Řeka Ganga je veletok indického subkontinentu.
Stavba lodí v Dánsku má dlouhou tradici.
Bleší trh na Waterlooplein v Amsterodamu.
Kapary se pěstují, mimo jiné, v Tunisku.
Pěstování rýže na Bali kde je důležitou plodinou.
Ostrov Aldabra je druhý největší atol.
Kruhy v obilí tvoří obrazce různých tvarů.
Ostrov Martinik byl Indiány nazýván ostrov květin.
Archeopteryx přilétá z časů minulých.
Čaj Darjeeling patří k známým druhům.
Olivový zábal na ruce lze připravit doma.
Krung Thep je Město andělů v Thajsku.
Ostrov Phu Quoc je perla Vietnamu.
Písek tvoří zrnka z různých materiálů.
Rýže s obsahem železa řeší situaci ve výživě.
Ovoce liči