Oko

Tykve na talíři

Z různobarevných a podivně tvarovaných tykví většinou vyrábíme zajímavé dekorace a z těch větších už i u nás o Dušičkách vyřezáváme strašidelné "lampiony". Tykve a její "sestřičky" se ale skvěle uplatňují především v kuchyni.

Dýně
Obří oranžové tykve označujeme zpravidla jako dýně.

Obří oranžové tykve označujeme zpravidla také jako dýně. Jejich blízkými příbuznými jsou cukety a patizony, ale také melouny a okurky a pak celá škála okrasných dýní. Nejznámějšími jedlými odrůdami jsou tykev obecná, velkoplodá a muškátová. Velkou oblibu v poslední době získala velkoplodá tykev hokkaido (kaštanová tykev).

Tykve patří mezi nejdéle pěstované rostliny na světě a z Ameriky je do Evropy přivezl Kryštof Kolumbus. Jejich hlavní výhodou je univerzálnost. Tuto zeleninu je sice třeba předem tepelně upravovat, dají se z ní však připravit jak sladké, tak i slané pokrmy. Z plodů tykve můžeme připravit prakticky cokoliv - polévky, saláty, kaše nebo třeba lívance, koláče, dorty, kompoty či marmelády. Velké tykve (zimní), mezi které patří velkoplodé a muškátové, mají tvrdou slupku a je třeba je předem oloupat (s výjimkou hokkaido), tykve obecné (letní) lze upravovat se slupkou.

Dýně grilujeme, zapékáme, vaříme z nich vynikající krémovou polévku, kompot či marmeládu. Výborné jsou jako náplň do koláčů, vylisovaná šťáva poslouží jako základ pro osvěžující nápoje. Oblíbená jsou i dýňová semínka, která jsou alternativou oříšků. Z těchto semínek (především dýně olejné) se lisuje dýňový olej, který má jemnou oříškovou příchuť. Využívá se nejen na vaření, ale pro jeho regenerační a omlazující schopnosti i do kosmetických přípravků.
jídla z dýně

Patizony se vyznačují diskovitým tvarem. Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší patizony dozrálé. Lze je jíst i se semeny a slupkou. Patizony mají poměrně široké uplatnění v kuchyni, lze je plnit masem, sýry nebo zeleninou, dusit pod masem, nakrájený patizon lze obalit v trojobalu a smažit jako řízek, strouhaný pak připravujeme jako bramborák či lívance. Patizony rovněž nakládáme, dusíme, grilujeme, smažíme, zapékáme a pečeme.
jídla z patizonů

Cukety čili cukíny vznikly až křížením různých druhů tykve v Itálii. Na rozdíl například od okurek se většinou upravují tepelně. Podobně jako tykve snadno přejímají chuť přísad, kterými je dochucujeme, např. česneku. Nejčastější úpravou je dušení či zapékání, populární je obdoba bramboráku. Cukety plníme masem a sýrem, lze je obalovat jako řízek, grilovat. Výtečná je cuketová polévka. Strouhanou cuketu lze přidávat do sladkých těst a salátů, na pizzu či do knedlíků. K přípravě pokrmů se také dají spotřebovat cuketové květy, a to především plněné.
jídla z cukety


Další články

Kolumbovo vejce je problém, jehož řešení se zdá být snadné, vyžaduje však znalosti i důvtip.
Ostrov Zanzibar byl obchodním centrem východního pobřeží Afriky.
Cvičení na ploché nohy, nepodceňujte je.
Sergej Pavlovič Koroljov byl kandidát na Nobelovu cenu za svou činnost ve vývoji raketové techniky.
Papinův tlakový hrnec umožňuje rychlou přípravu jídla.
Sopka Vesuv je pod dohledem vědců, kteří střeží její aktivitu.
Strnad obecný dorůstá délky 15 až 17 centimetrů.
Max Planck přispěl k radikální proměně vědeckého myšlení.
Turecká káva pění v přísloví i na stole.
Tradiční čínská medicína, jaké choroby dokáže léčit.
Mořské řasy rostou pod hladinou.
Dyslexie je porucha schopnosti číst.
Mrtvé moře je jezero se slanou vodou.
Spinální anestezie se používá při operacích.
Zdravé jídlo spolurozhoduje o našem zdraví.
Myxomatóza a její příznaky u králíků.
Arašídový olej vyniká svým obsahem kvalitních rostlinných tuků.
Ostrov Gaudeloupe vystupuje z vln 600 km severně od Jižní Ameriky.
Jantarová komnata zmizela ve víru druhé světové války.
Potraviny a zdravá výživa, žijeme uprostřed sporů o to, co a jak jíst.
Ořechový olej nalézá uplatnění ve studené kuchyni.
Jak chovat morčata, spokojí se s dřevěnou krabicí nebo skleněným akváriem.
Kuchyně v průběhu evropských dějin

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů