Na přípravu jídla feijoáda budeme potřebovat:
Feijoáda se připravuje z drobných černých fazolí uvařených v jednom hrnci s několika druhy masa.
Postup přípravy:
Feijoáda je brazilské národnímé jídlo. Původně byla stravou otroků, později se začala připravovat z většího počtu surovin a receptura se rozšířila do celé brazilské společnosti.
Drobné černé fazole properte a namočte přes noc ve studené vodě.
Přidejte na kousky nakrájené maso. Lze použít uzené maso dle výběru, nejlépe několik druhů (mastnější a libové). Neměla by chybět ani klobása. Tradiční brazilská feijoáda by měla obsahovat i vepřovou nožku, ucho nebo ocásek či hovězí oháńku, ale v dnešní době se tyto přísady i v samotné Brazílii používají již jen zřídka. V Brazílii se do fejoády přidává nasolené sušené hovězí maso, které je nutné nechat odmočit přes noc ve studené vodě, v České republice není běžně k dostání, italské sušené maso, které je možno koupit v obchodních řetězcích, se od brazilského svojí chutí liší.
Dochutíme bobkovým listem a česnekem.
Obvyklou přílohou je rýže a opražená manioková mouka nazývaná farofa. Často se k ní podávají dušené listové saláty (mohou být s smaženou slaninou) a malé v oleji naložení pálivé papričky (dedo-de-moça). Na ozdobu použijeme plátek pomeranče.
Další články
Brambory se pěstují v téměř všech zemích světa.
Švestky jsou čtvrtým nejčastěji pěstovaným ovocným druhem.
Recepty na kozí sýr umí jídlo povznést na skutečný gastronomický zážitek.
Broskev má svůj původ v Číně.
Picanha z květové špičky je pečená zhruba 2 hodiny.
Tektonické zemské desky dělí povrch planety.
Sladkovodní plž okružák ploský obývá větší část Evropy.
Sůl bez níž si už život nedovedeme představit.
Recept na italskou minestrone polévku.
Domácí výroba tofu, co je pro ni potřeba?
Čmelák má také žihadlo a silná kusadla.
Brazilská feijoáda je recept na jídlo, které zaplní stůl radostí z gejzíru exotických chutí.