Jídla brazilské kuchyně jsou bohatá především na luštěniny, zeleninu, maso a ovoce. Přílohu tvoří téměř vždy rýže, výjimečně také brambory, těstoviny nebo maniok.
Brazilský národní pokrm je feijoáda, která bývá označována jako jídlo chudých, je to vydatné jídlo připravované z drobných černých fazolí a několika druhů masa. Podávaná se s opraženou maniokovou moukou a rýží. V Brazílii je snad dvacet, třicet druhů fazolí. Do jednoho hrnce dají aspoň dva druhy nasa, klobásy, cibuli, česnek, bobkový list a čerstvé pomeranče. Jako příloha bývá kapusta na škvarkách. K feijoadě často podávají i farofu. V Brazílii je běžné, zejména restauracích, servírovat dvě přílohy, obvykle rýži a hranolky, někdy je druhou přílohou vařený nebo osmažený maniok.
Recepty na jídla brazilské kuchyně:
Picanha z květové špičky hovězí kýty.
Quindao, nastrouhámme čerstvý kokos a smícháme s kokosovým mlékem...
Hovězí jazyk na smetaně podáváme s bramborovou kaší.
Čočka s masem nakrájeným na kostky.
Brigadeiros jsou kuličky obalené v čokoládě.
Guacamole s avokádem jsou naplněná rajčata.
Brazilské krevety napichujeme na špejli sřídavě s avokádem.
Salpicáo, všechny suroviny promícháme.
Krabí ragú, rajčata oloupeme a odstraníme semínka...
Papája s krevetovou náplní a majonézou.
Churrasco s feferonkovou omáčkou, maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky...
Brazilské filé omyjeme a osušíme. Česnek a koriandr posekáme nadrobno a smícháme s limetovou šťávou, solí a pepřem...
Kokosový krém s ovocem, kokosové mléko ohřejeme, přidáme solamyl rozmíchaný v mléce a necháme přejít varem...
Kuřecí salát s rýží, limetkovou šťávu, chilli koření a sojovou omáčku smícháme...
Brazilská rybí pánev, filé, rybu gambu a sépii opereme, nakrájíme na proužky...
Pikantní čočkový hrnec, cibuli oloupeme a společně se slaninou nadrobno pokrájíme...
Karnevalové špízy, maso pokrájíme na větší kostky...
Mousse de maracuja vychladíme cca 3 hodiny v ledničce.
Limetkové mousse, z bílků a špetky soli vyšleháme sníh...
Pao De Qeijo ze dvou druhů mouky.
Brazilská rýže se špenátem.
Salát s olivami, salátovou mísu vyložíme omytými salátovými listy...
Černé fazole podáváme jako přílohu, případně jako náplň do tortilly.
Brazilská kuřecí polévka, kuře rozdělíme na části, omyjeme, potřeme citronem a osolíme...
Brazilská káva je ozdobená vanilkovým luskem a šlehačkou.
Banánový dezert můžeme ozdobit šlehačkou.
Caipiroska aka Caipirinha, do 225 ml vysoké sklenice vložíme dílky limetky a cukr...
Ryby v kořeněném těstíčku, filé posolíme, pokapeme citronem a necháme 30 minut odležet...
Beijinho de Coco, při mírné teplotě mléko za průběžného míchání ohříváme...
Brazilská polévka, nadrobno pokrájenou cibuli osmažíme, přidáme na kostičky nakrájené hovězí maso...