Budeme potřebovat: 4 brambory, 1 menší patizon, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, sůl, koření gyros
Postup přípravy: Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Patizon oloupeme a odstraníme semínka. Nakrájíme ho na plátky, osolíme a necháme vypotit. Na oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli, přidáme vypocený a osušený patizon a orestujeme. Přidáme na plátky nakrájený česnek a koření gyros. Zarestujeme do mírně zlatavé barvy. Zapékací misku vytřeme trochou oleje nebo másla. Na dno poklademe vrstvu brambor, které jsme nakrájeli na 0,5 cm silné plátky. Poté poklademe orestovaný patizon a na povrch dáme druhou vrtvu brambor. Posypeme gyros kořením a zapečeme v troubě při teplotě 200 °C cca 30 minut.
Další články
Patizonové placičky odáváme s vařenými brambory.
Arašídové máslo je pokrm americké kuchyně.
Cibule pochází podle názoru některých odborníků ze Střední Asie.
Brambory jsou čtvrtou nejdůležitější plodinou.
Rakytník řešetlákový je zdrojem vitaminů.
Ekologický pepř z okraje indické rezervace.
Turecká káva pění v přísloví i na stole.
Jaký olej je nejlepší na smažení, odborníci preferují olej olivový.
Zásadité potraviny aneb jak nebýt kyselí, kyseliny a zásady v těle.
Petržel se dá využít jako ozdoba i jako koření.
Kerblík třebule se používá na zdobení studených jídel.
Majoránka zahradní je jednoletá bylina.
Mořské řasy rostou pod hladinou.
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně.
Karbanátky s patizonem podáváme s bramborovou kaší
Olivovník evropský plodí olivy.
Květáková polévka s noky a nadrobno nasekanou petrželkou.
Smažený patizon nakrájíme na slabé plátky.
Kolumbovo vejce je problém se zdánlivě snadným řešením, které však vyžaduje znalosti i důvtip.
Křepelčí vejce na tvrdo jak je vařit.
Čechřice vonná se používá jako zelenina a koření.
Fenykl obecný se pěstuje jako jemná lahůdková zelenina.
Řepkový olej má pozitivní účinky na zdraví