Budeme potřebovat:
1 velká cibule
2 lžíce oleje
3 hrnky mladé cukety
3 lžíce nahrubo nastrouhané mrkve
3-5 stroužků česneku
2 lžíce krémžské hořčice
1 litr vody
2 bujóny
2 lžíce kukuřičného škrobu
250 ml smetany na vaření
cukr dle chuti
Postup přípravy: Oloupeme velkou cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Usmažíme jí dorůžova a přidáme mladou cuketu nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného zamíchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude připalovat. Při ukončení opékání je cuketa poloměkká. Vmícháme 2 vrchovaté lžíce kremžské hořčice a zalijeme 1 l vody. Jakmile začne polévka vařit, tak přidáme bujóny a ve 1/4 litru studené vody rozmíchané 2 vrchovaté lžíce kukuřičného škrobu. Krátce povaříme a zjemníme sladkou smetanou.
Další články
Ekologický pepř z okraje indické rezervace.
Jak jíst kustovnici čínskou v čerstvém stavu nebo sušenou.
Cibule pochází podle názoru některých odborníků ze Střední Asie.
Sýr rokfór je známý svými zelenavými žilkami.
Citron pomáhá při odkyselení organismu, paradoxně působí zásadotvorně.
Majoránka zahradní je jednoletá bylina.
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně.
Zapečená cuketa, lžičkou vydlabeme dužinu.
Arašídové máslo je pokrm americké kuchyně.
Zapečené cukety s nivou a brambory.
Brambory jsou čtvrtou nejdůležitější plodinou.
Cuketová buchta pečená cca 20 minut.
Minestrone, originální italský recept na polévku, uvařit ji není složité.
Mořské řasy rostou pod hladinou.
Rakytník řešetlákový je zdrojem vitaminů.
Salát s cuketou necháme vychladit.
Petržel se dá využít jako ozdoba i jako koření.
Jaký olej je nejlepší na smažení, odborníci preferují olej olivový.
Vanilka patří k Vánocům.
Olivovník evropský plodí olivy.
Kolumbovo vejce je problém se zdánlivě snadným řešením, které však vyžaduje znalosti i důvtip.
Cuketová nádivka se sýrem.
Ovčí sýr Torta del Casar
Cuketová polévka se smetanou má nakyslou chuť. Kdo chce, může ji přisladit jednou či dvěma lžičkami cukru.