Čaj patří od dávných počátků k čínské kultuře. Snad právě proto se k němu dnes mladí bohatí Číňané vracejí. Čajový obřad opět patří ke společenskému životu. Šálek čaje připravený tradičním způsobem v isingské konvičce a podávaný v nenapodobitelném prostředí čajovny opět získává na oblibě.
K různým druhům čaje patří různé konvice a různé šálky. Čaj připravovaný způsobem Kung-fu je například tak silný, že se podává v tenkých porcelánových šálcích velikosti náprstku. Pevná pravidla má i způsob, jakým se rozestavují šálky a konvičky. Jinak pro dva, jinak pro tři či čtyři lidi.
Rostoucí oblibu čajového obřadu zaznamenává především Hongkong. Vytvářejí se zde skupiny mladých bohatých znalců, holdujících pití čaje v tradičním stylu. Podobná situace je na Tchaj-wanu, kde jsou čajové obřady nedílnou součástí nejrůznějších společenských událostí. V thajském Bangkoku nabízí tímto způsobem čaj hotel Peninsula.
Velkou pozornost věnují v poslední době kultuře pití čaje Indové. Nejznámější hotelový řetězec v Indii Taj Group najal proslulého profesionálního ochutnavače čaje Jamese Jabea a pověřil ho, aby pro jeho hotely vytvořil zajímavou nabídku čajů včetně způsobu, jak je podávat.
Donedávna se v Asii prosazovala západní móda pití kávy. Dokonce i v čínském Zakázaném městě prodává kávu známý Starbucks. Dnes se situace mění. Starbucks sice možná zůstane v Zakázaném městě pro turisty, ale Číňané se vracejí k čaji.
V Číně hrál čaj tradičně významnou roli ve společenském životě. Čajové umění bylo neodlučně spojeno s učenci, umělci a básníky a správné zvládnutí čajového obřadu bylo společenskou nutností. Stejně jako v době dynastie Ming (14. až 17. století) kvetlo umění, rozkvétal a nabýval na dokonalosti i čajový obřad. O čaji psali básníci a celé armády řemeslníků se věnovaly výrobě čajového náčiní - konvic z hlíny i průsvitného porcelánu, čajových šálků a dóz na uchovávání čajových lístků. Čajem se inspirovali i čínští malíři. Z Číny se rozšířil čajový obřad do dalších zemí především do Japonska, kde byl dále rozvíjen.
Čaj se stává i námětem společenské konverzace. Patří k dobrému vychování diskutovat zasvěceně o jeho oříškové, jasmínové nebo lehce medové chuti i o jeho různých vůních. Nejmódnějším místem, kde se dnes scházejí v Hongkongu všichni, kdo něco znamenají, od filmových hvězd až po velké bankéře, je čajovna nazvaná Měsíční zahrada. Jak říká její majitel pan Chu: "U piva se nedá vážně hovořit o problémech nebo vymýšlet něco nového. Čaj uklidňuje, ale také inspiruje. Navíc je velmi zdravý a člověk se s ním neopije."
Další články
Zahrady snů
Čaj Darjeeling z himálajského podhůří.
Irské pivo Guinness
Zdravé jídlo - může člověk jíst s chutí a přitom zdravě?
Muškátový oříšek odedávna oslovoval příznivce chutných jídel.
Čaj je kulturní nápoj s historií dlouhou téměř pět tisíc let.
Potraviny a zdravá výživa
Byla Betlémská hvězda supernovou?
Skříňky, dózy, tabatěrky
Návrat čaje ke své roli ve společenském životě a čínské kultuře.