Oko

Zdravý špenát obsahuje vitamíny

Mediálně špenát nejvíce proslavil kreslený Pepek námořník, ale hojně z něj vařily už naše praprababičky. A i když neobsahuje toik železa, jak se tvrdilo, je plný vitamínů.

Špenát obsahuje vitamíny
Zdravý čerstvý špenát měl své nezastupitelné místo už v kuchyni našich předků. Je zdrojem vitaminů a luteinu, který je známým antioxidantem.

Špenát zaujímal své místo již v kuchyni našich předků a ačkoli pozdější příchod mražených polotovarů usnadnil hospodyňkám práci, tuto zeleninu, kterou dlouhá léta opřádaly mýty o vysokém obsahu železa, chuťově degradoval. V současnosti však lahodné listy špenátu zaznamenávají opětný návrat na výsluní.

Jaké je pozadí ještě dnes občas tradovaného tvrzení, že špenát je jedinečnou zásobárnou železa? Tento mýtus nabral největších rozměrů ve 30. letech 20. století, kdy vznikla animovaná filmová postava Pepka námořníka. Přitom již koncem 30. let vědci přišli s objevem, že špenát obsahuje pouze přibližně desetinu původně prezentovaného množství tohoto stopového prvku. Každopádně je však špenát hojným zdrojem vitamínů A B, minerálů, které podporují svaly, srdce či mozek a obsahuje také antioxidant lutein.

Špenát byl ve staré české kuchyni využíván jako příloha, do polévek, omelet a také jako náplň. Jednalo se výhradně o špenát čerstvý.

Se špenátem je třeba zacházet opatrně, zejména při proplachování, aby se nepomačkal. Při následné práci se špenátem je potřeba dodržovat zásadu krátké tepelné úpravy (několik minut), aby nepozbyl svoji krásně zelenou barvu.

Po krátkém povaření se špenátové lístky usekaly nebo prolisovaly. Na přílohu se pak špenát zahustil máslovou jíškou, podlil vývarem a nakonec ještě zahustil žloutkem nebo smetanou. Špenátová polévka pak byla zahuštěná smetanou s rozmíchaným žloutkem.

Recepty se špenátem:
Zeleninové rizoto se špenátem který podáváme buďto zvlášť a nebo ho můžeme vmíchat.
Dušený špenát s vejcem podáváme s vařenými brambory.
Špenát zapečený s těstovinami které uvaříme skoro do měkka v osolené vodě...
Špenátová polévka se smetanou kterou ji při podávání ozdobíme.
Špenátová roláda nařezaná na plátky 2 cm silné a podávaná s pečivem a zeleninou.
Špenátová omáčka na špagety nalijeme ji při podávání na špagety.
Špenátová pomazánka, mažeme ji na plátky chleba či pečivo a zdobíme vejci nakrájenými na kolečka.
Špenátová polévka z listového špenátu zjemněná trochou smetany nebo mléka.
Špenátové pyré zahustíme vejci a strouhankou.
Špenátové karbanátky položíme na papírové ubrousky.
Další recepty


Další články

Mravenec lesní staví jako své obydlí kupy z jehličí.
Tradiční čínská medicína spočívá v harmonizování organismu.
Ovčí vlna šatí lidi již více než deset tisíc let.
Pěstování datlí v Egyptě kde se pěstují v oázách.
Havajské ostrovy jsou souostrovím činných sopek.
Čaj Darjeeling se v himálajském podhůří pěstuje od poloviny 19. století.
Mšice se živí sáním rostlinných šťáv.
Ořechový olej má své místo ve studené kuchyni.
Goji - kustovnice čínská vyniká pozitivními účinky svých plodů.
Symbióza v přírodě přináší prospěch oboum zúčastněným stranám.
Mořské vlny jsou zdrojem energie pro Austrálii.
Řepkový olej má pozitivní účinky na zdraví, může se směle rovnat s olivovým.
Vitamín C je kyselina askorbová.
Čmeláčí med vystačí pouze pro jejich vlastní potřebu.
Řeka Mekong je ve své deltě obilnicí Vietnamu.
Olivový olej je typická součást středomořské kuchyně.

Zdravý špenát obsahuje vitamíny.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů