Oko

Proč kopřiva pálí

Kopřiva
Kopřiva je rod rostlin z čeledi kopřivovitých (Urticaceae), které mají žahavé chlupy, palisty a vstřícné listy s pilovitými, vzácně celokrajnými, okraji.

Žahání a pálení představuje pro kopřivu obranný mechanismus, který agresora rychle naučí, aby se kopřivě příště zdaleka vyhnul. Celou rostlinu pokrývají chloupky, tzv. žahavé trichomy, což jsou drobné protáhlé útvary zakončené hrotem. Když se kopřivy dotkneme, hrot se ulomí a způsobí v kůži mikroskopickou ranku, do které proteče směs látek vyvolávající svědění a zarudnutí. Tuto směs tvoří tři látky - za podráždění kůže zodpovídá histamin, nepříjemné pálení způsobuje acetylcholin a účinnost obou zvyšuje serotonin. Histamin se přitom vyskytuje v menší míře ve všech lidských tkáních a ovlivňuje kontrakci hladkých svalů, propustnost kapilár, funkci srdce a centrální nervové soustavy. Acetylcholin funguje u mnoha živočichů jako přenašeč vzruchů v nervové soustavě. Serotonin se pak běžně vyskytuje v krevních destičkách i v centrálním nervovém systému, kde rovněž funguje jako významný přenašeč vzruchů. Zmíněné složení je obvyklé u nejrozšířenějšího zástupce rodu - kopřivy dvoudomé. U jiných druhů se může poměr látek lišit.


Další články

Tradiční čínská medicína spočívá v harmonizování organismu.
Goji - kustovnice čínská vyniká pozitivními účinky svých plodů.
Čaj Darjeeling se v himálajském podhůří pěstuje od poloviny 19. století.
Řeka Mekong je ve své deltě obilnicí Vietnamu.
Čaj doporučuje tradiční čínská medicína.
Klanopraška čínská má výrazně povzbuzující účinky.
Havajské ostrovy jsou souostrovím činných sopek.
Šalvěj lékařská je vytrvalá silně aromatická rostlina.
Syndrom turistické třídy hrozí zejména některým typům lidí.
Hadí a plazí kůže si rozhodně nezaslouží přezírání.
Čínské konkubíny - konkubína není v čínských poměrech žádnou novinkou.
Špičky jsou houby našich luk, které vytvářejí mykorrhizu s různými druhy travin.
Černé perly rodí laguna tichomořských ostrovů.
Potraviny a zdravá výživa mají své místo v jídelníčku.
Srdce je složity biologický mechanismus.
Pampeliškový med je chutný a zdravý

Proč kopřiva pálí? Chrání se tak před býložravci. Je pokryta dutými žahavými chloupky, které obsahují směs histaminu, acetylcholinu a serotoninu, všechny tři složky obsažené v chloupcích kopřivy, které se snadno ulomí a zachytí v pokožce, kde vyvolají pocit pálení.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů