Oko

Prehistorická kukuřice

Kukuřice

Dějiny kukuřice jsou staré celých devět tisíc let. Potvrzují to nejnovější genetické výzkumy vzorků kukuřice z údolí mexické řeky Balsas. Provedl je německý vědec Svante Paabo na univerzitě v Lipsku. Starší archeologické nálezy dokumentovaly existenci kukuřice pouze do čtvrtého tisíciletí př. n. l.

Svante dokazuje, že i když nešlo přímo o genovou manipulaci, byl to člověk, který podstatně změnil tvář kukuřice. Z každé sklizně záměrně vybíral největší palice pro příští setbu. Z drobné trávy se tak během historicky krátkého období vyvinula plodina poskytující velkou úrodu. To zřejmě významně ovlivnilo rozkvět amerických kultur.

Lipské výzkumy se soustředily na tři geny, které jsou důležité i pro dnešní kukuřici. Jeden, který omezuje tvorbu vedlejších výhonků, aby se kukuřice snáze sklízela, a další dva, které snižují obsah proteinu a mění charakter škrobu, takže je kukuřice vhodnější ke konzumaci. Všechny tři geny starověkých vzorků prokázaly minimální variace. Už v té době šlo o velmi dokonalou manipulaci s geny rostlin.

Kukuřice - základní údaje

Kukuřice je jednoděložná rostlina z čeledi lipnicovitých. Tráva, jejíž plná stébla jsou až tři metry vysoká. Je znám jediný druh - kukuřice setá (Zea mays) původem z Jižní Ameriky. Obilky, které jsou v palici, jsou nahé, různých tvarů a barev. Používají se jako potravina, krmivo pro dobytek, k výrobě velmi jemného škrobu, dextrinu a glukózy, z klíčků semen se lisuje olej, celé nedozrálé rostliny slouží jako zelené krmivo. Kukuřičná siláž je dnes celosvětově převládajícím krmivem pro hovězí dobytek. Siláž z palic (zralých žlutých obilek, vřeten palic a šustí) je základní složkou krmiva vepřů.

Nezralé obilky vařené ve slané vodě slouží jako zelenina hlavně v Maďarsku a v Severní Americe. Z kukuřičné mouky (v kombinaci s pšeničnou a žitnou) se peče chléb a v Mexiku placky zvané tortilla. V Rakousku se z kukuřičné krupice připravují škubánky a v Itálii polenta. I Rumunsko má své národní jídlo z kukuřice zvané mamaliga.

Během staletí se kukuřice rozšířila do všech oblastí s teplým a mírným klimatem a byly vyšlechtěny četné kultivary. Osevní plochy kukuřice dnes zaujímají ve světě třetí místo - po pšenici a rýži.

Kukuřice, dar dcery Velkého ducha

O tom, jak přišla kukuřice na svět, vypráví stará indiánská legenda kmene Huronů ze Severní Ameriky. Podle ní Aatensic, dcera Velkého ducha, se jednou neopatrně nakláněla dírou v oblacích, přepadla a přistála na zemi na zádech velké želvy. Při pádu s sebou strhla tři sestry - kukuřici, tykev a fazoli. Ty pak darovala prvním lidským bytostem, které na zemi stvořila. Kukuřici jsou proto v indiánské mytologii od nepaměti vzdávány patřičné pocty.


Další články

Kukuřice
Barvy, kterých existuje tak velké množství, že je ani nedokážeme všechny pojmenovat.
Olivový olej, který se získává lisováním z oliv, je typickou součástí středomořské kuchyně.
Rýže s obsahem železa byla vyšlechtěna z jiné odrůdy, určené pro pro chladné klima.
Perlivá voda
Řepkový olej má pozitivní účinky na zdraví podobně, jako olej olivový.
Kanadský vědec plánuje získávat energii z tornád a svůj projekt nazývá atmosférickým vírovým motorem.
Rozkvetlé Údolí smrti v Kalifornii.
Cvičení Qi Gong (Čchi kung) - práce s energií v sobě spojuje tělesný pohyb a dotek poznání světa, který je výsledkem hry energií, sil a vlivů.
Korejský ženšen

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů