Na přípravu jídla meruňkový koláč s drobenkou budeme potřebovat:
3 hrnky polohrubé mouky, 3/4 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 hrnek krystalového cukru, 1 lžíce nastrouhané citronové kůry, 1 hrnek mléka, 1 hrnek slunečnicového oleje, 1 vejce, 1 kg meruněk
Na drobenku: 1 hrnek polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 3/4 hrnku cukru krystal, 80 g másla
Postup přípravy: V míse smícháme polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a citronovou kůru. Poté přidáme mléko, vejce, olej a vařečkou vymícháme hustší těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidáme ještě trochu mléka.
Plech nebo pekáč vyložíme pečicím papírem. Valijeme do něj těsto a poklademe ho vypeckovanými polovinami meruněk. Meruňky na povrch těsta klademe těsně jednu vedle druhé slupkou dolů. Pokud máme meruněk hodně, můžeme je naskládat i přes sebe.
Drobenka: V míse smícháme mouku s oběma cukry, přidáme na kousky nakrájené máslo. Rukou vše promneme, až nám vznikne sypká směs, která po zmáčknutí vytváří hrudky.
Drobenkou posypeme meruňky a pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, ve které meruňkový koláč pečeme 30-40 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je již těsto hotové. Špejle by měla po vytažení zůstat suchá. Pokud na ní ulpí syrové těsto, koláč potřebuje ještě dopéct.
Další články
Domácí meruňkový džem naplníme do sklenic.
Cuketový koláč z listového těsta upečte lehce dozlatova.
Letní borůvková buchta s drobenkou se peče 20 až 30 minut.
Francouzský hruškový koláč pečeme při 175 °C.
Upečený hruškový koláč se zakysanou smetanou posypeme nastrouhaným kokosem.
Tradiční špagety carbonara se smetanou a vajíčky.
Před dopečením francouzské brambory se smetanou posypeme strouhaným sýrem.
Moderní pečící formy na koláče se vyrábějí z různých materiálů.
Na plechu upečený meruňkový koláč se zakysanou smetanou pocukrujeme.
Tiramisu roláda s mascarpone posypeme kakaem.
Medová buchta na plech, který si předem vymažeme a vysypeme hrubou moukou.
Polévka zelňačka se zakysanou smetanou ke které přidáme také na kostky pokrájené brambory.
Perníkem při podávání posypané švestkové knedlíky z odpalovaného těsta přelijeme rozpuštěným máslem.
Recept na domácí tiramisu, které se nebojíme poprášit kakaem.
Meruňkový koláč s drobenkou je recept na přípravu jídla naplňujícího vnímání člověka příjemným pocitem ze svojí chuti a vůně. Meruňky, koláč a drobenka patří prostě k sobě.
Švestkové knedlíky ze spařeného těsta pocukrujeme.
Upečený malinový koláč s drobenkou necháme vychladnout a sníme.