Oko

Vývrtka

Vývrtka je docela obyčejný předmět, který občas používá každý. A přesto by si zasloužila, aby jí byla věnována celá kniha. Není totiž jen běžným nástrojem, ale třeba také uměleckým dílem.

Vývrtka
Vývrtka je docela obyčejný předmět, který občas používá každý.

První vývrtka se objevila v Anglii v roce 1680. Byla inspirována nástrojem, který se používal už od poloviny sedmnáctého století: jakýmisi speciálními kleštěmi, které sloužily k vytahování kulek ze střelných zranění. Ovšem na vývrtku, jak ji známe dnes, si svět musel počkat ještě dalších více než sto let. V roce 1795 přišel Samuel Henshall (opět Angličan) s první vývrtkou připomínající svým tvarem písmeno T.

Samozřejmě již dříve existovaly nejrůznější nástroje, které usnadňovaly otevírání fiol s parfémy, lahviček s léky a podobných nádobek. Později, v sedmnáctém století, se především v Anglii začalo vyrábět stále více piva a cidru, prodávaných v uzavřených lahvích. A tyto lahve bylo třeba nějak otevírat.

Vývrtka totiž zpočátku vůbec nebyla určena pro lahve s vínem. V lahvích uzavřených zátkou, kterou lze otevírat vývrtkou, se začalo víno častěji nabízet k prodeji dokonce až během devatenáctého století.

S rostoucí nabídkou lahví se samozřejmě začaly zdokonalovat i nástroje určené k jejich otevírání. Objevily se vývrtky, které korek nevytahovaly, ale otáčely s ním, a tím jej uvolňovaly. Člověk mohl jen otáčet klíčkem. O něco později získal otevřenílahvechtivý člověk do rukou nástroj, který funguje trochu jako páka - tento systém se ostatně nejčastěji používá i dnes.


Další články

Galové byli obyvatelé starověké Galie.
Vinná réva jejíž pěstování zná lidstvo již několik tisíc let.
Čaj se vrací do obliby především u mladých bohatých znalců.
Plastové zátky nahrazují korek
Irské pivo Guinness k jehož otevírání se dnes již nepoužívá vývrtka.

Bramboračka s houbami je tradiční recept na přípravu chutné polévky.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů