Oko

Medová koule naplněná nugátem

Recepty na jídla z medu.

Na přípravu jídla medová koule naplněná nugátem budeme potřebovat:
3 vejce, 100g tekutého medu, 130g rozpuštěného másla, 5 lžic mléka, 2 lžičky prášku do pečení, 200g mouky, 1 špetka soli, na špičku nože mletý zázvor a skořice, 100g světlého nugátu s griliášem, 2 lžíce moučkového cukru, 400ml vychlazené smetany ke šlehání, 2 sáčky stužovače šlehačky, 30g másla, 70g jemné hořké čokolády, 1 lžíce medu, 1 dortová forma průměr 24cm, strouhanka a tuk na vysypaní formy

Postup přípravy:
Dno dortové formy pomažeme tukem, vysypeme strouhankou a uložíme do chladu.

Veškeré tekuté přísady na kopuli dáme do dobře uzavíratelné nádoby (obsah 3 litry), na ně dáme suché přísady, uzavřeme a asi 2 minuty intenzivně protřepáváme. Poté šlehací metlou ještě krátce promícháme.

Připravenou dortovou formu naplníme těstem a vložíme do předem vyhřáté trouby.

Pečeme 30-35 minut - v elektrické troubě pečeme na 175 °C, v horkovzdušné na 160 °C.

Po upečení necháme ještě 5 minut odpočinout ve formě, poté opatrně uvolníme otevírací kruh, korpus vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.

Vychladlý korpus lžíci vydlabeme směrem od středu ke kraji do hloubky 1 cm, dokola ponecháme 1 cm široký okraj. Do misky rozdrobíme vybrané těsto.

Nugát nasekáme nahrubo. Vychlazenou smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a ztužovačem ušleháme do tuha. Opatrně vmícháme sekaný nugát a hmotu kopulovitě vrstvíme do vydlabaného korpusu.

Šlehačkovou kopuli hustě pokryjeme drobky vydlabaného těsta a vložíme v chladu.

V hrnci si při nízké teplotě necháme rozpustit jemnou hořkou čokoládu, med a máslo. Vzniklou čokoládovou polevou tvoříme pomoci lžičky čáry na vrstvě drobků.

Hotovou kouli uložíme na cca 1 hodinu v chladu.


Další články

Žebra na medu dáme péct.
Medová buchta na plech chutná pocukrovaná.
Sitatunga je známa též jako antilopa nebo lesoň bahenní.
Zásaditý med zmírňuje překyselenosti organismu.
Kostkový cukr je dnes již na celém světě samozřejmostí.
Kolumbovo vejce je symbolický název pro problém se zdánlivě snadným řešením, které však vyžaduje znalosti i důvtip.
Pampeliškový med je chutný a zdravý, měl by být označován jako pampeliškový sirup.
Arašídový olej má vysoký obsah vitaminu E.
Čmeláčí med vystačí pouze pro jejich vlastní potřebu.
Olivový olej je typickou součástí středomořských kuchyní.
Arašídové máslo najdeme v mnoha amerických kuchařských receptech.
Dýňová buchta s rozinkami.
Medové sušenky pečeme, až začnou jejich okraje hnědnout.
Cuketová omáčka na špagety kterou nalijeme do vyhřátých sklenic.
Thajská medová omáčka

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů