Na přípravu jídla domácí medová šunka budeme potřebovat:
20 g soli (1,52 % váhy masa), 750 g vepřové kýty, 100 ml vody, 1 lžička medu
Postup přípravy:
Maso omyjeme, osušíme, odblaníme a pokrájíme na kousky. Zaleží jen na vás, jak velké budou, podle jejich velikosti bude vypadat "mozaika" vaší medové domácí šunky. Přidáme sůl a lžičku medu a vše důkladně promícháme. Vzniklou směs přikryjeme potravinářskou fólií, vložíme do ledničky a necháme 2 dny v chladu uležet. Směs je dobré během doby, kdy je v ledničce, ještě jednou důkladně promíchat.
Do formy na domácí šunku vložíme mikrotenový sáček a naplníme ho masovou směsí (důkladně upěchujeme, aby se šunka po uvaření nerozpadala). Formu naplníme, uzavřeme a postavíme do hrnce s vodou. Dbáme, aby voda při vaření nešla přes formu. Vaříme tak dlouho, že 1 kg šunky odpovídá 1 hodina přípravy. Aby se voda jen tak táhla, jako když vaříme vývar (teplota cca 80°C).
Uvařenou domácí medovou šunku necháme vychladnout, vyjmeme ji z formy, krájíme a podáváme.
Další články
Arašídové máslo najdeme v mnoha amerických kuchařských receptech.
Zásaditý med zmírňuje překyselenosti organismu.
Domácí pařížská šlehačka s máslem a kakaem.
Medová koule naplněná nugátem a pokapaná čokoládou.
Kolumbovo vejce je symbolický název pro problém se zdánlivě snadným řešením, které však vyžaduje znalosti i důvtip.
Pampeliškový med je chutný a zdravý, měl by být označován jako pampeliškový sirup.
Medová buchta na plech chutná pocukrovaná.
Olivový olej je typickou součástí středomořských kuchyní.
Arašídový olej má vysoký obsah vitaminu E.
Pikantní medová omáčka ke grilovanému masu před podáváním vychlazená.
Liči je tropické jahodově červené ovoce.
Čmeláčí med vystačí pouze pro jejich vlastní potřebu.
Domácí výroba tofu na které existují stovky receptů.
Robi maso je zdroj kvalitních rostlinných bílkovin.
Jak udělat domácí seitan
Domácí medová šunka je recept na jídlo, které zaplní stůl radostí ze své chuti.