Recepty se připravují různými způsoby.
Tradiční moučník ovocný koláč se připravuje ze surovin:
350 g hladké mouky
150 g vychlazeného másla
70 ml studené vody
7 lžic pískového cukru
špetka soli
ovoce podle možností a chutí
1 žloutek
kávová lžička skořice.
Postup přípravy receptu:
Mouku, nakrájené máslo, 70 ml studené vody, 2 lžíce cukru a špetku soli zpracujeme na hladké těsto, které dáme na 30 minut odpočinout do lednice, nejlépe pokryté fólií, aby neokoralo.
Máslem vymažeme a strouhankou vysypeme formu na dort či koláčovou formu. Jednu třetinu těsta rozválíme, vzniklou placku přeneseme a položíme na dno vymazané a vysypané formy a vytáhneme do stran.
Z ovoce odstraníme jadřince, stopky, slupky a podobně a nakrájíme na drobné kousky, posypeme zbytkem cukru a skořice a promícháme, nasypeme na těsto ve formě.
Dvě třetiny těsta opět rozválíme na velikost formy - poslouží jako "poklička" na ovoce. Aby mohla unikat pára, vykrojíme formičkami ozdobené otvory. Rozválíme poslední zbytek těsta, odkrojíme proužek, srolujeme ho a položíme na koláče. Pečeme zhruba 40 minut na 220 °C.
Další recepty a články
Z toho, co zbyde od oběda připravená špagetová omeleta se sýrem a cherry rajčaty přijdee vhod na večeři.
Křehký meruňkový koláč s drobenkou v troubě zezlátne. Je receptem na tradiční moučníkový pokrm.
Po zapečení mají těstoviny se sýrem zlatavou a křupavou kůrčičkou.
Různě konstruované sluneční hodiny měřily čas již ve starověku.
Doma zapečené těstoviny doplní rozšlehanými vejci s mlékem. Podávají se na plochých porcelánových talířích doplněné o sterilovanou zeleninu nebo jinou přílohu.
Malá akvarijní rybka lidově nazývaná paví očko, je odborným názvem živorodka duhová.
K obědu příhodné zahradnické karbanátky ukazují, jak mohou být karbanátky a bramborová kaše v gastronomii sladěnými ingrediencemi.
Italská architektonická památka šikmá věž v Pise vešla ve známost díky svému zřetelně i prostým okem viditelnému náklonu.
Připravené Spaghetti Carbonara jsou pochoutka italského kuchařství.
Ovocný koláč kombinuje chutě. Podává se na talířcích.
Do měkka dušené kysané zelí se dochutí octem, cukrem a solí.
Roztopené zahradní krby spojuje možnost venkovního posezení u otevřeného ohně bez obtěžujícího kouře s tepelnou úpravou nejrozmanitějších potravin.
Francouzský starodávný jablečný koláč z jablek je něco lidového, co zasytí a zpestří výběr na talířích.
Původně německé národní jídlo špecle si již i u nás v kuchyni drží své stabilní místo.
Ochucené dušené hlávkové zelí je s masem a knedlíky, brambory či noky univerzální jídlo.
Při přípravě se pokrm tvarohový ovocný koláč ozdobí vrstvou ovoce a drobenkou a podáváme jej doplněný teplým nápojem.
Gotický středověký hrad Kokořín stojí v krajině Dokeské pahorkatiny.
Ovocný koláč patří mezi dobroty letní gastronomie.