Rozmanité recepty se připravují různými způsoby.
Borůvkový koláč se připravuje ze surovin:
250 g polohrubé mouky,
125 g moučkové cukru,
125 g másla,
špetka soli,
1 vejce,
lžíce strouhanky (na posypání těsta).
Žmolenka:
hrubá mouka,
máslo,
cukr krupice.
Postup přípravy receptu:
Smícháme mouku s cukrem a špetkou soli. Používám mísu, do které se vejde pohodlně jedna ruka, protože s tou si při přípravě zpočátku vystačíme.
Do mouky nakrájíme změklý tuk, přidáme celé vejce a prsty jedné ruky prohněteme.
Když se tuk spojí s moukou a vejcem, vzniklou směs zapracujeme do jedné těstové koule a trochu prohněteme (třeba na pracovní desce). Jde to snadno, jako každé tukové těsto. Na chvilku ho odložíme na chladné místo.
Vymažeme koláčovou formu tukem a vysypeme moukou.
Těsto dlaní vtlačíme do formy a na krajích trochu zvedneme. Pokud se nám těsto bude lepit na ruce, stačí si namočit prsty do studené vody a jde to jako po másle.
Takto připravenou formu s těstem propícháme vidličkou na několika místech.
Zlehka posypeme jemně mletou strouhankou.
Rozpálíme troubu na 180 °C.
Na těsto nasypeme borůvky v dostatečné vrstvě a posypeme žmolenkou. Při použití čerstvých borůvek můžeme dát vyšší vrstvu borůvek. Pokud máme borůvky mražené, dáme nižší vrstvu borůvek a dobře propečeme zespoda, borůvky mají tendenci protékat.
V troubě pečeme asi 30 minut.
Doporučuji nechat vychladnout, borůvkový koláč se vám bude lépe krájet i servírovat.
Je borůvková sezóna a tenhle netradiční koláč určitě stojí za rozšíření. Těsto je hotové během několika minut, skvěle se zadělává a po třicetiminutovém pečení máte hotový skvělý koláč, který vám všichni pochválí.
Další recepty a články
Plyn butan se dodává v láhvích jako palivo určené pro vařiče a podobné účely.
Do podlouhle klabásovitého tvaru vytvarované čevabčiči podáváme s vařenými brambory, kyselou nakládanou okurkou, nakrájenou cibulí a hořčicí.
Vodní nádrž Sedlice na řece Želivce je vytvořena zadržením vody pomocí kamenné přehrady pod soutokem říčky Hejlovky a Jankovského potoka.
Doma připravený a posypáním drobenkou doladěný ovocný koláč se na závěr nakrájí a podává. Podává se pak na porcelánových talířcích.
Šťavnaté knedlíky s vajíčkem jsou kulinářská specialita pro šikovné kuchaře, kteří si chtějí k večeři udělat něco dobrého a zrovinka jim zbylo v lednici několik houskových knedlíků. Je to zkrátka lahoda pochutnání.
Americké okurky podle Šarloty jsem ochutnala před rokem na jedné grilovačce. Americké okurky jsou tradiční příprava zeleniny. Mám je rád, je to zkrátka lahoda.
S náležitým fortelem připravené chlupaté knedlíky se podávají jako příloha k jídlům. Chlupaté knedlíky jsou tradiční příloha k jídlům. Chlupaté knedlíky patří do zlatého fondu tradiční české kuchyně.
Borůvkový koláč s chutí borůvek.
A takový prostě je.
Další články a recepty:
Lečo je notoricky známé jídlo. Přidávám spíše pro inspiraci. Možná děláte lečo jinak, já ho připravuji takto.
Aktivní uhlí má pórovitou strukturou a velký vnitřní povrch, díky čemuž dokáže adsorbovat široké spektrum různých látek.
Minerál lupek vznikl usazením vrstev jílovce na dně prehistorického moře.
Křehký meruňkový koláč s drobenkou v troubě zezlátne. Je receptem na tradiční moučníkový pokrm. Meruňkový koláč s drobenkou v sobě organicky pojí vyzrálou chuťovou kombinaci meruněk, těsta a drobenky. Připravený meruňkový koláč s drobenkou se vyjímána jídelních stolech.
Recept na tradiční pokrm borůvkové knedlíky, které se připraví z borůvek předem přebraných a těsta a pak podávané s kakaem nebo kávou. Borůvkové knedlíky jsou něco lidového, co zasytí, co zpestří výběr na menu.
Při přípravě se pokrm tvarohový ovocný koláč ozdobí silnou vrstvou ovoce a drobenkou a podáváme jej doplněný teplým nápojem, aťvjiž kávou, kakaem, čajem nebo ovesným mlékem se skořicí a medem.
Připravený borůvkový džem se připraví tak, že borůvky nasypeme do hrnce, promícháme se želírovacím cukrem, případně také s citronovou šťávou vymačkanou z citronu a vařením připravíme borůvkový džem. Borůvkový džem si již i u nás v kuchyni drží své místo.
Pokud borůvkový koláč připravujete jinak, rád si v komentářích přečtu variatny pro zpestření.