Na přípravu jídla zelná polévka s klobásou budeme potřebovat:
Množství na 4 porce: 3 lžíce hladké mouky, 10 dkg uzené slaniny, 200 g kysaného zelí, 1 litr vody, 2 balíčky zeleninového bujonu, 100 g paprikové klobásy, 2 brambory, 3 bobkové listy, 1 lžíci mleté sladké papriky, 10 kuliček celého černého pepře, 2 lžíce sádla, sůl, pokud chceme můžeme do polévky přidat pro lepší chuť i zakysanou smetanu
Postup přípravy: Slaninu si nakrájíme na malé kostičky, opražíme na sádle a zasypeme hladkou moukou. Vše necháme ještě asi minutu pražit a přisypeme sladkou papriku. Po 1/2 minutě zalijeme litrem studené vody, přidáme 2 zeleninové gelové bujony a přidáme na malé kostičky nakrájené brambory a nakládané zelí, které si předtím propláchneme, abychom ho udělali méně kyselé. Okořeníme 10 kuličkami pepře a 3 bobkovými listy.
Zelnou polévku vaříme, do změknutí brambor (trvá to cca 15 minut). Poté přidáme na kolečka nakrájenou klobásu a pokračujeme ve vaření dalších 5 až 7 minut. Podle chuti zelnou polévku s klobásou osolíme, ale obvykle to není potřeba, protože bujon je sám o sobě dostatečně slaný. Při podávání můžeme do zelné polévky s klobásou přidat lžíci zakysané smetany.
Jako příloha se k zelné polévce s klobásou hodí čerstvý chléb.
Další články
Lehký cuketový salát dobře promícháme.
Hotový salát z kysaného zelí dáme uležet do chladna.
Nakonec se čočková polévka s klobásou zahustí máslovou jíškou.
Lahodná zelná polévka ze sladkého zelí se cca 20 minut pomalu vaří.
Zahuštěná a promíchaná čočková polévka s párkem se dokyselí octem.
Domácí čočková polévka se slaninou se dochutí rozmačkaným česnekem.
Na másle dušené červené zelí dochutíme citronem a cukrem.
Uvařená zelná polévka s párkem se posype nasekanou zelenou petrželku.
Salát ze zelí a červené řepy naplníme do sklenic a sterilujeme.
Připravovaný salát ze sterilovaného červeného zelí lze namazat například na veku.
Kysané zelí nakládané do sklenic dáme na 2 až 3 týdny dokvasit.
Na saláty se hodící šrucha zelná pochází pravděpodobně z území Indie.
Sterilovaná červená řepa s křenem se naplní do sklenic.
Jemná červená řepa se zakysanou smetanou se nakonec důkladně promíchá.
Zelná polévka s klobásou je recept na přípravu jídla, které se může stát chloubou domácího stolu.