Oko

Rajčatové zelí recept

Jemná a chutná jídla ze zelí plní talíře.

Na přípravu jídla rajčatové zelí budeme potřebovat:
1-1,5 kg zelí, 1 středně velkou cibuli, 500 g rajčatové šťávy (dá se koupit i hotová), 1-2 polévkové lžíce oleje, sůl podle chuti, cukr může ale nemusí být, l kávovou lžičku kmínu, l kávovou lžičku mleté červené papriky, 1 kávovou lžičku Podravky (popřípadě Vegety).

Postup přípravy: Na zásmažku, kterou si připravíme raději předem, je třeba 3-4 polévkové lžíce oleje, 2-3 polévkové lžíce hladké mouky.

Olej a mouku smažíme jen do houskové bělosti, poté odstavíme a necháme vychladnout. Teprve před dáváním do téměř hotového zelí přidáme vlažnou vodu a to tolik, aby zásmažka byla řidší a dala se pěkně vyklopit do zelí a pak už jen krátce za stálého míchání povařit.

Zelí zbavené vnějších listů pokrájíme nejprve na nudličky a z nich na kostičky. Propláchneme, ocedíme.

Na drobno nakrájenou cibuli lehce osmáhneme se lžičkou kmínu na oleji, stáhneme z ohně, vmícháme mletou červenou papriku, přidáme zelí, vrátíme na oheň a krátce podusíme. Mezitím přidáme Vegetu (Podravku) a podlijeme vodou tak, aby bylo zelí skoro ponořené. Na mírném ohni vaříme do měkka. Voda se má dost vydusit. Občas mícháme.

Po uvaření přidáme rajčatovou šťávu, opravdu krátce povaříme, dochutíme solí a cukrem a přidáme připravenou zásmažku. Opět krátce povaříme za stálého míchání a je hotovo. (Přidat můžeme trochu octa a chilli koření, případně jiné oblíbené koření).

Rajčatové zelí podáváme s pečeným masem nebo sekanou, vepřovými nudličkami, případně je dobré samotné jen s chlebem.


Další články

Na hrudce předem v hrnci rozpáleného másla dušené červené zelí dochutíme sladkou chuť mu dodávajícím cukrem krupice a kyselou chuť mu dodávajícím vymačkaným citronem. Dušené červené zelí se hodí k upečené kachně a knedlíkům.

Na talíři naservírované dušené kysané zelí osolíme solí, dochutíme sladkým cukrem, octem a doplníme například kynutým knedlíkem.

Uvařený cuketový guláš se nechá o něco vychladnout a pro ostřejší chuť do něj přidáme mleté chilli. Zahustíme jej moukou nebo střídkou chleba.

Na cuketovou sekanou se sliny jen sbíhají. Nejlépe chutná, když ji podáváme s krajíci čerstvého chleba.

Náležitým způsobem připravená zelňačka s klobásou se vaří do změknutí brambor a můžeme ji poté zjemnit přidáním zakysané smetany. Při podávání ji doplní chléb.

Hotové těstoviny se špenátem přelijeme zvlášť uvařenou omáčkou.

Východoasijské ovoce liči má tvar dva až čtyři centimetry velkých kuliček.

Nakonec se kysané zelí do sklenic pevně zavře víčky a sklenice umístíme do chladu, kde je skladujeme.

Výtečné chutnající zelňačka s uzeným masem se připravuje z uzeného masa, kysaného zelí, brambor, cibule a koření.

Osmažené cuketové řízky se vizuálně přitažlivým způsobem naaranžují na talířích a doplní nejlépe rozmixovanou bramborovou kaší nebo uvařeným bramborem.

Ze zelí, cibule, vývaru, brambor, másla, smetany, mouky a špetky soli připravená bílá zelňačka v sobě spojuje souhrn chutí použitých ingrediencí.

Octem zlehka pro zlepšení kyselosti zakapané červené zelí ke kachně zaprášíme zlehka moukou, podlijeme vínem a podusíme do měkké konzistence.

Tradiční čínský nový rok je v Číně období cestování za svými příbuznými.

Druhý den prohřáté bylo rajčatové zelí chutnější.

Rajčata a zelí u nás jednoduše frčí.

Rajčatové zelí se může stát chloubou jídelníčku.

Připravený teplý kuřecí salát s čínským zelím a kari kořením ozdobí jemně nakrájeným porkem nebo pokrájenou jarní cibulkou a trochou opečených žampionů.

Rajčatové zelí přijde vhod.

Jemné placky z kysaného zelí z obou stran osmažíme na rozpáleném oleji.

Zelí v kuchyni exceluje.

Přeji vám dobrou chuť, nám to také chutná.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů