Oko

Kysané zelí do sklenic

Jídla ze zelí

Na přípravu jídla kysané zelí do sklenic budeme potřebovat:
20 kg nakrouhaného zelí, 220-250 g cibule nakrájené na kostičky, 300 g soli, koprové semínko (nemusí být, podle toho, komu chutná), cca sáček celého kmínu, zavařovací sklenice s uzávěry

Postup přípravy: Připravíme si co největší nádobu, ve které budeme nakrouhané zelí šlapat nebo šťouchat, postupně do ní vkládáme nakrouhané zelí, prokládáme na kostičky nakrájenou cibulí, průběžně solíme a přisypáváme kmín a koprové semínko, promícháme.

Když jsme do nádoby postupně navrstvili všechny suroviny, můžeme šlapat nebo šťouchat pěstmi, ale šlapáním to jde lépe, šlapeme, dokud zelí nepustí dostatečné množství tekutiny, i při šlapání občas promícháme.

Pak už jen plníme do vymytých sklenic, ve sklenicích upěchujeme cca 5 centimetrů pod okraj a nad zelím by měla být šťáva.

Sklenice uzavřeme víčky (ne úplně nadoraz) a postavíme na plech do teplé místnosti, zelí bude kvasit cca 5 až 6 týdnů, zprvu bude ze sklenic unikat šťáva.

Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme a sklenice přemístíme do chladu, kde ho skladujeme.


Další články

Tradiční čínská medicína sahá svými kořeny hluboko do minulosti.
Karel Veliký obnovil na západě římskou říši.
Sitatunga je známa též jako lesoň bahenní.
Cuketová omáčka s kuřecím masem je dochucená bazalkou.
Pečené čínské zelí podáváme k pečeným masům.
Kysané zelí příprava receptu.
Zelí pochází ze středomořské oblasti.
Goji je kustovnice čínská červené barvy.
České dušené zelí zaprášíme hladkou moukou.
Lisovaný olivový olej je součást středomořské kuchyně.
Pravý polský bigos podáváme s chlebem.
Patizon obalený v trojobalu se sýrem a jogurtem omyjeme a pokrájíme na plátky.
Pukléřka islandská je islandský lišejník.
Kakaovník pravý se začal pěstovat ve střední tropické Americe.

Kysané zelí do sklenic je recept na přípravu jídla, které jse stane chloubou domácího menu.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů