Oko

Kapustnica recept

Jemná a chutná jídla ze zelí plní talíře.

Na přípravu jídla kapustnica budeme potřebovat:
Množství na 4-6 porcí: 300 gramů uzeného plecka, 500 gramů kysaného zelí, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 50 gramů sušených nebo čerstvých švestek, 1 nožku paprikové klobásy (čabajky), 4 kuličky pepře a nového koření, 2 bobkové listy, 150 ml smetany rozmíchané s 1 lžící hladké mouky na zahuštění, 1 lžíci másla, 1 lžičku sladké mleté papriky, sůl a mletý pepř na dochucení polévky kapustnica.

Postup přípravy: Dobře omyté uzené plecko dáme vařit do zhruba litru a půl vlažné vody.

Zelí scedíme a vymačkáme, avšak nálev uchováme na závěrečné dochucení. Zelí nakrájíme a po dvaceti minutách jej přidáme k masu. Poté přidáme i cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, švestky, nakrájenou klobásu, koření a na mírném plameni vaříme po zhruba dvě hodiny. Měkké maso vyjmeme a necháme trochu vychladnout.

Smetanu s moukou v hrnku promícháme vidličkou.

Na pánvičce rozpustíme máslo a zpěníme na něm mletou papriku - její chuť se tím rozvine a polévka získá ještě lákavější barvu. Pak kapustnici zahustíme smetanou s moukou, přidáme osmahnutou papriku a ještě 15 až 20 minut povaříme.

Maso pokrájíme na kousky, vrátíme do polévky, dochutíme solí, pepřem a lákem ze zelí.

Polévku kapustnica podáváme s chlebem.


Další články

Upečené francouzské brambory s uzeným masem se vkusně naaranžují na talíři a doplní nejlépe zeleninovými salátem nebo případně sterilovanou zeleninou.

Z červené řepy, čerstvého zelí, paprik, cibule, oleje, octa, cukru a špetky soli připravený salát z červené řepy v sobě spojuje množství chutí použitých ingrediencí.

Hotové gnocchi vytvarujeme a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Po uvaření gnocchi vyjmeme z nádoby, ve které se vařily, děrovanou naběračkou.

Uvařená fazolová polévka s uzeným masem se nejlépe nechá o něco vychladnout a pro ostřejší chuť do ní přidáme přidáme také feferonku pokrájenou nadrobno.

Na talíř naservírované dušené kysané zelí dochutíme sladkým cukrem, kyselým octem, osolíme solí a doplníme nejlépe knedlíkem.

Výtečné chutnající kachna na pomerančích se připravuje z kachny, jablek, několika pomerančů, kmínu, cibule, soli a tří lžic medu.

Na kousku předem rozpáleného másla dušené červené zelí dochutíme sladkou chuť mu dodávajícím cukrem a kyselou chuť mu dodávajícím citronem. Dušené červené zelí se hodí k upečené kachně a kynutému, bramborovému či houskovému knedlíku.

Octem zlehka pokapané červené zelí ke kachně zaprášíme moukou, podlijeme vínem a doměkka podusíme.

Do změknutí čočky vařená čočková polévka s klobásou se chuťové doplní česnekem a podává s nakrájenými krajíci chleba jako přílohou.

Náležitým způsobem připravená zelná polévka s klobásou se vaří do změknutí brambor. Při podávání ji doplní čerstvý chléb.

Jemné halušky se zelím a uzeným masem nakrájeným na drobné kostičky.

Na parní lázeň jsou zvyklí lidé mnoha kultur po celém světě.

Nakonec se kysané zelí do sklenic zavíčkuje a sklenice s kysaným zelím umístíme do chladu, kde je skladujeme.

Polévka kapustnica se pyšní možností stát se chloubou menu u prostřeného stolu.

Připravené kůsky se zelím se doplní noky a podávají k obědu.

Zelí je zelenina, bez níž se tradiční český jídelníček neobejde.

Hotové gnocchi se zelím a anglickou slaninou se mohou posypat trochou solamylu, se zelnou směsí se pak lépe spojí.

Kapustnica přijde vhod.

Během cca dvou a půl hodiny je hotová.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů