Oko

Halušky se zelím a uzeným masem recept

Jemná a chutná jídla ze zelí plní talíře.

Na přípravu jídla halušky se zelím a uzeným masem budeme potřebovat:
700 gramů brambor, 200 gramů hladké mouky, 2 vejce, sůl, 400 gramů kysaného zelí, 400 gramů uzeného masa, 50 gramů slaniny, cibuli.

Postup přípravy: Kysané zelí dáme vařit a uvaříme je do měkka.

Brambory oloupeme a na jemno nastrouháme.

Přidáme vejce, sůl a hladkou mouku. Promícháme. Těsto by mělo být hustší než na bramboráky.

Do hrnce dáme vařit vodu. Vařící vodu osolíme. Pomocí haluškového síta (otvory asi 1 cm) protlačujeme těsto do vroucí osolené vody. Halušky vyplavou, promícháme je a necháme je projít varem. Vyjmeme je pomocí cedníku a dáme do mísy.

Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme na pánev, aby pustila tuk. Přidáme nakrájenou cibuli a osmažíme ji do zlatova. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso. Vše promícháme a osmahneme.

Do halušek přidáme zelí a směs masa s cibulí. Vše promícháme, v případě potřeby dosolíme.


Další články

Do změknutí čočky vařená čočková polévka s klobásou se chuťové doplní česnekem a podává s nakrájenými krajíci čerstvého chleba jako přílohou.

Tradičně pojatá buchta se zakysanou smetanou a pudinkem se nechá trochu ztuhnout. Posypeme ji skořicí nebo kakaem.

Octem pokapané červené zelí ke kachně zaprášíme moukou, podlijeme vínem a doměkka podusíme.

Na talíř naservírované dušené kysané zelí dochutíme cukrem, kyselým octem, osolíme a doplníme nejlépe knedlíkem.

Nakonec se kysané zelí do sklenic zavíčkuje a sklenice s kysaným zelím umístíme do chladu, kde je skladujeme.

Na kousku předem rozpáleného másla dušené červené zelí dochutíme sladkým cukrem a kyselým citronem. Dušené červené zelí přijde vhod pro doladění upečené kachny a kynutého, bramborového nebo houskového knedlíku.

Upečené francouzské brambory s uzeným masem se vkusně naaranžují na talíře a doplní zeleninovými salátem nebo případně sterilovanou zeleninou.

Hotová jihočeská kulajda dochutí do patřičné kyselosti lžička octa, doplníme také ztracenými vejci.

Náležitým způsobem připravená zelná polévka s klobásou se vaří do změknutí brambor. Při podávání ji doplní čerstvý chléb.

Z červené řepy, čerstvého zelí, paprik, cibule, octa, oleje, cukru a trochy soli připravený salát z červené řepy v sobě pojí chuti použitých ingrediencí.

Jemná bílá zelná polévka se nechá pro získání lepší chuti rozležet do druhého dne.

Uvařená fazolová polévka s uzeným masem se nechá trochu vychladnout a pro ostřejší chuť do ní přidáme přidáme nadrobno nakrájenou feferonku.

Výtečné chutnající kachna na pomerančích se připravuje z kachny, kmínu, jablek, pomeranču, cibule, soli a tří lžic medu.

Halušky se zelím a uzeným masem se pyšní možností stát se chloubou menu u prostřeného stolu.

Připravené naplněné a balené zelí se podává k vařeným bramborům.

Zelí je zeleninová surovina, bez níž se tradiční český jídelníček neobejde.

Hotové kološvárské zapékané zelí se zapeče v troubě a podává doplněné zeleninovým salámem.

Halušky se zelím a uzeným masem se řadí mezi českou klasiku a po připravení přijdou vhod.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů