Oko

Jídla ze zelí

Zelí existuje několik druhů a všechny je můžeme označit jako zdravé nebo jako přímo dietní suroviny a připravit z nich celou řadu chutných jídel. Zelí, které má v září svoji hlavní sezonu, lze upravit na řadu způsobů. Kachna, kdedlík a červené zelí je sice klasická a bezpochuťově lákavá kombinace, ale náš organismus ocení trochu odlišnější využití. Červené zelí obsahuje důležité vitaminy C, K, E a flavonoidy, které v lidském těle působí jako antioxidant. Jeho jedinou nevýhodou je poměrně výrazná nadýmavost. A mimochodem, červené zelí si výborně rozumí s jablky, rozinkami a také s cukrem, nejlépe zkaramelizovaným.

Ještě dietnější je zelí pekingské, někdy nazývané také čínské. Od evropského zelí se liší svým podlouhlým tvarem, je křehčí a jeho listy vrásčitější. Je zdrojem vitaminů B a C a také minerálních látek. Blahodárně působí na lidské trávení a obklady z jeho listů umí zklidnit podráždění pokožky i utlumit bolest hlavy.

Recepty na jídla ze zelí:
Pečené čínské zelí rozkrojíme podélně na dvě poloviny...
Závin pusta v červeném zelí z masa nakrájeného na kostky.
Pravý polský bigos zprudka opečeme na sádle...
Kysané zelí nesmí být příliš měkké ani kyselé a musí být křupavé a vonět.
České dušené zelí dusíme a nakonec osolíme, okmínujeme, osladíme a okyselíme.
Moravské dušené zelí dusíme, až získá kašovitou konzistenci.
Rychlé vepřo knedlo zelo podáváme ještě horké.
Červené zelí s vepřovým masem chutná s knedlíky.
Placky z košťálů upečeme na pánvi s nepřilnavým povrchem.
Paprikové zelí 5 minut dusíme na mírném ohni.

Jídla ze zelí 2 3 4


Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů