Oko

Tef

Tef neboli milička habešská je velmi slibnou obilninou. Hodí se především pro bezlepkovou dietu, ale také pro sportovce a příznivce zdravé výživy. Tuto tradiční africkou plodinu pěstují nyní v Evropě nizozemští zemědělci.

Milička habešská (Eragrostis abyssinica) zvaná též tef je nejdrobnější obilninou na světě. Její zrnka však v sobě skrývají množství bílkovin a řadu cenných minerálů. Navíc nají neocenitelnou přednost - neobsahují žádný lepek (gluten). V Etiopii zajišťuje tef, který se botanicky řadí mezi trávy z čeledi lipnicovitých, plné dvě třetiny výživy obyvatel.

Tef
Tef má nejmenší zrnka ze všech obilnin.

Drobná zrnka se při zpracování nejprve umelou na mouku, nechají se tři dny zkvasit a pak se z nich připravují nakyslé nekynuté chlebové placky (enjera). Nebo se mouka promíchá s vodou a konzumuje se jako kaše. Z takto získané směsi lze také vyrobit kvašený alkoholický nápoj. Tef se rovněž využívá jako pícnina nebo jako materiál do nepálených sušených cihel.

Celiakie, celiakální sprue je nemoc u níž je jediným prostředkem k odstranění jejích projevů bezlepková dieta.

Historie tefu

Vlastní domovinou tefu je Etiopie. Nejstarší semena této plodiny byla nalezena v pyramidě postavené více než tři tisíciletí před naším letopočtem. V průběhu věků si tef nalezl cestu i do Indie a Austrálie, ale nejdůležitější pěstitelskou oblastí zůstala vždy Etiopie. Samotné označení tef pochází z amharského slova teffa, které znamená ztracený. Když si uvědomíme velikost tefových zrnek, je to označení více než příhodné. Rozměr tefového zrna nepřesahuje jeden milimetr a na vyvážení jednoho zrna pšenice je tefových zrn třeba přibližně sto padesát.

Tef v různých varietách

Tef se dnes vyskytuje v téměř třech stech různých varietách. Barva lepkavých zrnak se podle odrůdy pohybuje od červenohnědé až po slonově bílou. Bílá zrna chutnají po vlašském ořechu, tmavší variety se chuťově blíží lískovým oříškům. Ze zachovaných dokumentů z devatenáctého století se dozvídáme, že bohatší vyšší třída obyvatel konzumovala bílý tef, zatímco na vojáky a služebné obyvatelstvo zbývaly tmavší odrůdy.

Tef je zdrojem živin

Semena jsou přímo nabita výživnými látkami. Velkou část tvoří otruby a klíčky, proto mají tefové produkty vysoký obsah proteinů (deset až dvanáct procent) a vápníku.

Vedle toho je tef bohatý na železo. Díky konzumaci tefových placek jako základní potravy nemají obyvatelé Etiopie žádné problémy s chudokrevností. Železo obsažené v tefu dokáže lidské tělo velmi dobře přijímat. Jiné obiloviny jsou sice rovněž bohaté na železo, ale v méně vhodné konstelaci. Proto by se tef mohl stát vhodným přídavkem ke stravě sportovců. Dvě stě gramů tefu denně dodá tělu dostatek železa pro špičkové výkony.

Vedle železa obsahuje tef také thiamin, dále fosfor, měď a další prvky. Množství lysinu je vyšší než u ječmene nebo pšenice a celkové složení aminokyselin příznivě ovlivňuje mikroflóru v tlustém střevě a tedy i trávení.

Pěstování tefu v Evropě

Nizozemští zemědělci se rozhodli pěstovat tef v reakci na obtížnou ekonomickou situaci posledních let. Loni se tohoto experimentu zúčastnilo přes devadesát zemědělců. Výměra, na níž se pěstoval tef, představovala 620 hektarů. Hektarové výnosy se pohybují kolem tisíce kilogramů. Na mletí tefové mouky se specializuje firma Koopmans Meel v Leeuwardenu. Odtud putuje mouka přímo do bezlepkových pekařství v celé Evropě.

Firma Soil and Crop Improvement, která zabezpečuje zavádění tefu v nizozemských podmínkách, počítá s tím, že během pěti let by mohla nová plodina trvale zakotvit na trhu. Pokud se ujme, je možné okamžitě rozšířit osevní plochy zhruba na tři tisíce hektarů. Teprve praxe však ukáže, do jaké míry se tef prosadí vedle dalších bezlepkových výrobků z rýže, bramborové moučky, kukuřice, sóji, pohanky, prosa nebo manioku.

Pěstování tefu je relativně snadné. Rostlina má ráda vlhké půdy, rychle klíčí a koření mělce. Při pokusném pěstování se neprojevily žádné výrazné problémy s možnými škůdci. Zatím jsou známy tři sruhy hlístic a dvaadvacet druhů plísní a rzí, které mohou tef napadnout. Ke sklízení lze použít klasické kombajny.

V současnosti probíhají na vysoké škole ve Velpu výzkumy, které mají vybrat nejlepší kultivary a způsoby pěstování. Projekt financují nizozemské ministerstvo zemědělství a ministerstvo hospodářství. Podle dosavadních zkušeností vznikne nejlepší mouka tehdy, když se smíchá zrno z různých regionů. Proto má firma Soil and Crop Improvement pokusná políčka také ve Francii a v Německu a uzavřela smlouvy i s americkými farmáři. Etiopský tef má tedy otevřenou cestu k evropským spotřebitelům. Záleží jen na nich, zda ho natrvalo zařadí do svého jídelníčku.


Další články

Voda je nedostatkovou surovinou nejen v Etiopii, odkud pochází tef, ale i v dalších částech světa.
Rychlost je relativní pojem.
Chuť
Čaj je kulturní nápoj s dlouhou tradicí sahající k počátkům čínské historie.
Vlašské ořechy jsou plodem ořešáku královského.
Kyselina močová je původce nemoci zvané dna.
Potraviny a zdravá výživa - Nejen tef, ale i řada dalších zdravých a současně chutných potravin může zpestřit jídelníček.
Kruhy v obilí vznikají za jedinou noc na nejrůznějších místech světa a jejich původ dosud není spolehlivě objasněn.
Korejský ženšen
Barvy nejen rozlišují různé variety tefu, ale také ovlivňují náš život a vyvolávají v nás nejrůznější pocity.

Informační stránky Yin.cz Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů