Oko

Jak ji vařit, aby čočka nenadýmala

Tři druhy čočky
Tři druhy čočky, každou lze uvařit, aby nenadýmala. Obrázek: Wikipedia, autor: Hohum.

Jak ji vařit, aby čočka nenadýmala?

Tajemství spočívá v tom, nechat čočku důkladně namočit, vodu slít a uvořit ji v nové vodě. Takto uvařená čočka nadýmá výrazně méně.

Vedle toho, že právně provedené namáčení a uvaření čočky snižuje její nadýmavost, zlepšuje i její stravitelnost.

Proč vlastně mívá čočka po konzumaci následky spojené s nadměrným nadýmáním? Je to výsledek obsahu oligosacharidů, které se rozkládají až v tlustém střevě, a to za přispění střevní mikroflóry. Během tohoto procesu dochází k uvolňování plynů, jež nadýmají. Dá se tomu však předejít a negativní dopad luštěnin lze do značné míry eliminovat.

Právě v dostatečném namáčení je ukryt klíč ke zmírnění nadýmavých účinků čočky. Během namáčení probíhají čočce enzymatické procesy, kterými běžně začíná klíčení a ze zrn se vyplavují nadýmavé látky, oligosacharidy, puriny a kyselina fytová.

Důležité je pak vodu, ve které se čočka namáčela vylít a čočku uvařit ve vodě nové, která již neobsahuje výše zmíněné látky.

Vedle protinadýmavým účinkům má namáčení i další příznivý efekt, a to ten, že luštěniny, které během namáčení nabobtnají, se kvalitněji uvaří, aby nabyla vnější část čočky vařená a vnitřek stále tvrdý.

Doba namáčení se odvíjí vždy dle velikost čočky. Nejkratší je u drobnozrnné čočky.

Vždy počítejte s tím, že se čočka namáčením zvětší, a proto použijte dostatečné množství vody.


Další články

Chebský kostel sv. Anny Zelená hora stojí na místě původní kaple.

Souostroví Cookovy ostrovy se skládá z patnácti ostrovů.

Přestavbou kamenného zeměpanského hradu typu francouzského kastelu vzniklý zámek Jemnice je následně přestavěný podle plánů vídeňských architektů v rokokovém stylu.

Butan se dodává v láhvích jako palivo pro vařiče a podobné účely.

Jak ji vařit, aby čočka nenadýmala? Nadýmavost čočky snižuje správné namáčení a uvaření.

Články:

Důkladně v hrnci provařené kyselo v sobě organicky pojí vyzrálou chuťovou kombinaci brambor, koření, mléka, žloutku a kopru. Hotové kyselo se vyjímá na talířích či v jídelních miskách na prostřených jídelních stolech.

V Neratově, obci v Orlických horách, stojí kostel se skleněnou střechou věnovaný Panně Marii. Právě díky tomuto kostelu do Neratova v Orlických horách míří desetitisíce turistů za rok.

Recept na jídlo čočka s párkem z čočky předem namočené, aby nenadýmala, uvařená v nové vodě a pak podávaná s opečeným párkem.

Černouhelný důl Bresson v kladensko-rakovnické uhelné pánvi nese své jméno podle Karla Bressona, někdejšího ředitele Společnosti státní dráhy.

Frachťák YV-100 je především dopravní kosmickou lodí, avšak může plnit též úlohu přepravce.

Nejlépe den předem namočená čočka na kyselo se uvaří doměka a dochutí solí a octem. Čočka na kyselo je tradiční novoroční jídlo.

Prutovitý keř ostružina malina plodí plody známé jako maliny. Divoké jsou menší, vyšlechtěné maliny pak o něco větší.

Kostel Navštívení Panny Marie, Stachy na Šumavě odráží bohatství místních obyvatel.

Jak ji vařit, aby čočka nenadýmala? Nadýmavost čočky snižuje správné namočení a uvaření.

Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů