Monokultura je porost tvořený jedním druhem rostliny.
Zpravidla se o monokultuře hovoří, pokud tento druh výrazně dominuje (tj. nemusí tvořit zcela 100 % pokryvnosti), například pšeničné pole je monokulturou, i když je v něm řídce zastoupen i plevel. Některé definice, včetně stávající klasifikace Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů (ÚHÚL), definují monokulturu jako porosty se zastoupením dalších rostlin (dřevin) do 10 %.
Člověk při svém hospodaření vytváří umělé monokultury, neboť jeho cílem je zpravidla pěstování jedné plodiny, jednoho druhu. Mezi negativní vlivy monokulturního hospodaření patří snižování biodiverzity, vyšší náchylnost k působení škůdců či chorob, nebezpečí eroze, vyčerpání živin z půdního horizontu a nižší schopnost zadržovat srážkovou vodu (vyšší riziko povodní). Negativní vlivy rostou s vyšším procentickým podílem takových monokultur v dané krajině. Naopak mozaika menších i když monokulturních polí s četnými okraji a přechodovými zonami snižuje nebo zcela eliminuje negativní ekologické vlivy umělých monokultur.
Příkladem člověkem vytvořených monokultur jsou téměř všechna pole (s výjimkou směsek) či jednodruhové porosty lesních dřevin.
Monokultury někdy vzácně vznikají i přirozeně v přírodě, pokud některý druh získá výraznou (dočasnou nebo trvalou) konkurenční výhodu a ovládne daný ekosystém. Za poměrně stabilní přírodní monokultury lze považovat např. rákosiny, některé druhy ostřicových porostů, olšiny nebo některé druhy bučin.
Další články
Izolace střech tepelná a proti povětrnostním vlivům.
Italská šikmá věž v Pise vešla ve známost díky svému zřetelně viditelnému náklonu.
Důkladně zavíčkované zelí kysané ve sklenici poslouží i jako příloha k jídlům oběda.
Ešus je trojdílná kovová jídelní souprava složená ze dvou misek s držáky a z víčka.
Monokultura je porost tvořený jedním druhem rostliny.
Články:
Snadno přemístitelné polní kuchyně slouží k přípravě většího množství teplé stravy v primitivních a polních podmínkách.
Limonáda je nápoj vyrobený z ovocné šťávy nasycený oxidem uhličitým.
Z kysaného zelí, cibule, oleje, mouky, brambor, kmínu, octa, soli a cukru dušením připravené dušené kysané zelí se při stylovém posezení u prostřené podzimní jídelní tabule neztratí.
Malá akvarijní rybka lidově nazývaná paví očko, je odborným názvem živorodka duhová.
Lžíci zakysané smetany doplněná zelná polévka s klobásou je sice o něco málo pracnější, nicméně určitě se na stole neztratí.
Stavěné a stavebnicové zahradní krby, někdy také nazývané venkovní krby, spojuje možnost venkovního posezení u otevřeného ohně bez obtěžujícího kouře s tepelnou úpravou nejrozmanitějších potravin.
Francouzská Eiffelova věž v Paříži funguje i v roli rozhledny. Přestože v době jejího vzniku ji provázely vzrušené diskuse, dnes je Eiffelova věž symbol města na Seině.
Původně přemyslovský, později renasančně upravený hrad Seeberg stojí několik kilometrů západně od Františkových Lázní, někdy se mu také říká hrad Ostroh.
Člověk při svém hospodaření vytváří umělé monokultury, neboť jeho cílem je zpravidla pěstování jedné plodiny, jednoho druhu. Příkladem člověkem vytvořených monokultur jsou téměř všechna pole.