Na přípravu jídla zapečené brambory s mletým masem budeme potřebovat:
1 kilogram syrových brambor, 500 g mletého vepřového masa, 250 ml šlehačky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 1 lžičku ďábelského koření, 1 lžičku soli, olej, sádlo na vymazání plechu.
Postup přípravy: Pokrájenou cibuli zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme mleté maso, které orestujeme, osolíme a okořeníme. Na tenké plátky nakrájíme brambory a polovinu narovnáme na sádlem vymazaný plech. Na brambory, které trochu osolíme přidáme orestované mleté maso a druhou polovinu brambor a zalijeme šlehačkou.
Pečeme na 200 °C asi 30 minut. Poté posypeme strouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme, aby se sýr roztavil.
Zapečené brambory s mletým masem podáváme se zeleninovým salátem.
Další články
Roláda z mletého masa se doplní brambory a zeleninou.
Přiměřeným způsobem osmažené cuketové karbanátky se sýrem podáváme doplněné vařenými, smaženými nebo pečenými brambory posypanými nasekanou čerstvou zelenou petrželovou natí jako přílohou.
Na tradiční způsob připravené francouzské brambory s mletým masem nachází využití při svěžím letním stolování v prostředí obklopeném rozkvetlou přírodou.
Pečená cuketa s mletým masem tvoří pomyslnou výkladní skříň a chloubu jídelníčku.
Lákavou vůní vonící fazolová polévka s uzeným masem se doplní nadrobno nakrájeným česnekem a přilijeme také rajčatový protlak.
Středověký hrad Kokořín byl v lesnaté krajině Kokořínska postaven po roce 1320, pravděpodobně pražským purkrabím Hynkem Berkou z Dubé.
Pět set let starý Mostecký mlýn ve Vodňanech je vybaven dodnes dochovalým původním mlecím zařízením.
Na tácu podávané medovníkové kuličky obalujeme v mletých oříšcích. Každý již patrně ochutnal medovník, avšak znáte medovníkové kuličky?
Ověřeným způsobem připravené brambory s tvarohem se obvykle podávají doplňují se sklenkou mléka nebo kyselého mléka.
Mezi gastronomickou veřejností oblíbené kokosové kuličky chutnají s dovnitř vtlačenou mandlí a obalené mletým kokosem.
Do křupava pečený brokolicový koláč se posype sýrovou hmotou.
Zapečené brambory s mletým masem mohou v talířích oživit a zpestřit položky na jídelníčku.
Šťavnaté francouzské brambory se salámem před dopečením rovnoměrně posypeme třetinou sýra.
Mleté maso lze použít v roli suroviny pro přípravu mnoha jídel.
Z mletého masa, česneku, tvrdého sýra, cibule, vejce, majoránky, soli, mletého pepře a strouhanky připravené masové kuličky se sýrem rozjasní a oživí při podávání na talíři okažiky stolování u bohatě prostřené tabule.
Při přípravě se brokolicové karbanátky důkladně osmaží po obou stranách a podáváme je ještě teplé.
Popisuji recept na jídlo zapečené brambory s mletým masem, přijde k nim vhod připravený zeleninový salát.